Véget érhet a magáncégek vircsaftja

A közterületi parkolással kapcsolatos fideszes törvényjavaslat egyik fő célkitűzése az, hogy véget vessen a "magáncégek vircsaftjának" a parkolás területén - közölte Rogán Antal.
A fideszes parlamenti képviselő elmondta, hogy az új jogszabály értelmében parkolási szolgáltatást, parkolásüzemeltetést, -ellenőrzést csak maga az önkormányzat vagy az önkormányzat százszázalékos tulajdonában lévő, általa alapított cég láthatna el a jövőben. A javaslat előírja azt is, hogy a parkolásüzemeltetéssel foglalkozó cég tulajdonrésze nem elidegeníthető - ismertette Rogán Antal.

Rogán Antal az Országgyűlésben 2010. május 20-án (1. rész)

 

"Ha a törvényjavaslat életbe lép, és a jelenleg még meglévő, magáncégeknél lévő szerződések kifutnak, illetve azokat az önkormányzatok felmondják, abban az esetben kialakulhat egy olyan gyakorlat, hogy valóban teljes egészében az ország területén, Budapestet is beleértve, önkormányzati üzemeltetésbe kerül a parkolás" - mondta a főváros V. kerületének polgármestere.

 

Rogán Antal az Országgyűlésben 2010. május 20-án (2. rész)


A politikus emlékeztetett arra is, hogy a 95-ös benzin átlagárához kötnék a parkolási díjat. Rogán Antal - utalva az Alkotmánybíróság korábbi döntésére - hangsúlyozta, hogyha a Ház nem fogadja el időben a javaslatukat, akkor július 1-jével - főleg Budapesten - tarthatatlan és nehéz helyzet alakulhat ki a parkolásban.

A Rogán Antal és Kósa Lajos által jegyzett fideszes előterjesztés két törvényjavaslatot foglal magában: az egyikben a helyi önkormányzatokról szóló jogszabályt módosítanák, a másikban pedig a közúti közlekedésről, valamint a közúti közlekedési nyilvántartásról szóló törvényt.