Több mint 5 milliárd forintból újul meg a Ferenciek tere

A gyalogosok és a kerékpárosok kerülnek a középpontba az V. kerületi Ferenciek tere felújításakor. A teljesen átépülő téren új kerékpársávok, gyalogátkelőhelyek létesülnek, de a tervek szerint villamosvonal is kialakításra kerül az Erzsébet híd budai hídfőjétől a Keleti pályaudvarig.
A csökkenő autós forgalommal együtt élhetőbb környékké válik a Ferenciek tere, egy-két éven belül ugyanis teljesen átalakul az Erzsébet híd pesti oldalának képe. Európai uniós, valamint fővárosi és állami forrásból ugyanis 5,3 milliárd forintot fordítanak a tér átalakítására, melynek nyomán új gyalogátkelőhelyek létesülnek, illetve a Kossuth Lajos utcán és a Rákóczi úton új kerékpársávok kialakítására is sor kerül. Az elképzelések szerint az autóbuszsáv a jobb oldalról középre kerülne, melyet a későbbiekben megépülő villamosvonal fog felváltani, utóbbi az Erzsébet híd budai oldalától egészen a Keleti pályaudvarig járhat majd. A járda kiszélesítésével sétálóutcává válhat a Ferenciek tere és környéke, annál is inkább, mivel a jelenlegi kettő helyett a jövőben csak egy sáv fog állni az autósok rendelkezésére.

5,3 milliárd forintba kerül a Ferenciek tere rekonstrukciója. (Fotó: Wiki Commons, Aktron)

Élhetőbbé válik néhány éven belül a Ferenciek tere

Cselovszki Zoltán belvárosi főépítész a Helyi Téma című lapnak elmondta, hogy a tényleges kivitelezés csupán egy-két év múlva indulhat meg, addigra pedig a vizsgálatok alapján csökkenni fog a tranzitforgalom. Hozzátette: a kapacitáscsökkentést ésszerű keretek között fogják elvégezni annak érdekében, hogy a munkába járást továbbra is mindenki meg tudja oldani. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint a beruházás fő célja, hogy a belváros ismét élettel teljen meg, valamint hogy a környék ismét vonzóvá váljon az embereknek.

-W-