Nincs helyük a közterületi parkoltatásban a magáncégeknek

Rogán Antal biztos abban, hogy 2012-től már kialakítható lesz a törvényileg is szabályozott parkolási rendszer Budapesten.
Rogán Antal elmondta a Főváros parkolási problémáira reagálva, hogy az eddig jogilag és szabályozatlan keretek között működő területen egy jogilag szabályozott és világos rendszert kell létrehozni. Hozzátette, hogy 2006-tól az V. kerületi Önkormányzat (melynek egyben polgármestere is) teljes egészében saját kezébe vette a parkolás üzemeltetését. Ennek következményeként 2009-re parkolás díjakból befolyt összegek (2006-hoz képest) megháromszorozódtak és közel 900 millió forint bevételt könyvelhetett el az Önkormányzat.

Rogán Antal az m1 Ma reggel című műsorában

Úgy lehet kikerülni a magáncégek haszonszerzését, hogy az Önkormányzatoknak teljes egészében át kell venni a közterületi parkolás üzemeltetését. Valamint, amely cégeket, melyet az Önkormányzatok hoznak létre, a későbbiek folyamán sem kerülhetnek magánkézbe, - tette hozzá Rogán Antal. Kiszámíthatóságot hozhat a parkolási díjak kiszámításában is, a régi rendszer teljes zűrzavarában rendet kell teremteni. A fővárosi Önkormányzatok a legmagasabb zónadíjhoz (a Budai vár övezetéhet) viszonyítva hozhatnak rendeletet, hogy milyen - a legmagasabb zónadíjnál alacsonyabb - áron kívánják a parkolási költségeket megszabni. Hozzátette még, hogy parkolási díjat olyan területen lehet bevezetni, ahol 70 százalék fölé megy a parkolási terület kihasználtsága.

Rogán Antal biztos abban, hogy a 2011-es évben rendezik ezt a fővárosi parkolás kérdéskörét és 2012-től pedig már kialakítható lesz a törvényileg is szabályozott parkolási rendszer Budapesten.


(Forrás: fidesz.hu)
*MA*