Modern bűnügyi DNS-labor Budapesten

Petőfi Attila, a Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója elmondása szerint hatékonyabb, gyorsabb lesz a bűnüldözés az újonnan átadott bűnügyi DNS-laboratórium segítségével, amely világviszonylatban is a lehető legmodernebb technológiát alkalmazza.
A GenoID Kft. építette objektumban ezentúl évente több mint háromezer mintából nyerik ki és analizálják a bűnelkövetők azonosítását lehetővé tévő genetikai örökítőanyagot.

 

Petőfi Attila elmondta, hogy az új létesítmény jelentősen enyhíti a jelenlegi kapacitáshiányt, ami miatt gyakran csak nagy átfutási idővel tudták kielemezni a mintákat. A Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója rámutatott arra is, hogy a tudományosan megalapozott szakértői jelentések a nyomozás ideje alatt akár többször is változó vallomásokkal szemben időtálló bizonyítékokat szolgáltatnak.

 

Egyed Balázs, az új laboratórium egyik vezetője szerint ma már gyakorlatilag bármilyen anyagból - hajszálból, ruhából, vérfoltból, ujjlenyomatból, csontból, körömből, nyálból - képesek kinyerni az örökítőanyagot, és az azonosításkor elkövetett hiba valószínűsége gyakorlatilag zéróra csökkent. A vizsgálat időtartama is lerövidült: ma ideális esetben akár egy nap alatt is elvégezhető a teljes analízis.

 

A gépek több száz ügy több ezer bizonyítékát elemzik egyszerre, így nehéz megmondani, egy-egy minta vizsgálatával mennyi idő alatt végeznek, de előfordul, hogy akár egy nap alatt. Évente kétezer olyan bűncselekmény történik, ahol a helyszínen a nyomozást segítő DNS-mintát rögzítenek a bűnügyi technikusok.

 

Hazánkban ma évente mintegy 2 ezer bűnügy kapcsán végeznek DNS-vizsgálatot, ami több ezer helyszíni és több mint tízezer személyi DNS-profil-vizsgálatot jelent.

 

 

(Forrás: budapest.hu)

 

V. Kerület Online


Szóljon hozzá Fórumon!