Az új parkolási törvényrendelet

Rogán Antal az ATV Jam című műsorában az új parkolási törvényrendelettel kapcsolatban fejtett ki részleteket.
Rogán Antal elmondta, az új parkolási törvényrendelettel kapcsolatban, hogy lehetőség szerint azokat a területeket jelölhetik ki az Önkormányzatok, amelyek kimondottan leterheltek a forgalom szempontjából. A törvény nagyon szigorúan kimondja, hogy az Önkormányzatok nem szedhetnek be öncélúan; csakis akkor tehetik meg: ha a parkolóhelyek több mint 70%-a folyamatosan foglalat, - tette hozzá. A törvényben továbbá az is szerepel, hogy a parkolásból származó bevételek nyilván kell tartani, a költségeket és szerződéseket nyilvánosságra kell hozni.

Rogán Antal az ATV Jam című műsorában (1. rész)
Arra a kérdésre, hogy tartanak-e attól, hogy az eddig a parkolást üzemeltető magáncégek pereket fognak indítani, a következőképp reagált: „A törvény kifutási időt enged meg a magáncégi szerződéseknek, ennek megfelelően törvénnyel nincs probléma. A magáncégek kezdeményeznek valószínűleg majd pereket, de ahol olyan szerződést kötöttek, hogy azt évekig nem lehet felbontani az már önmagában ütközik a polgári törvénykönyvbe foglalt szabályokkal!" - válaszolta.

Rogán Antal az ATV Jam című műsorában (2. rész)

Saját példáját említette, miután az V. kerületben polgármester lett: „mára a kerületben az Önkormányzatnak 880 millió forint bevételt könyvelhetett el, úgy hogy a költségek a felére estek vissza a parkolás üzemeltetésének átvételét követően" - mondta. A parkolás árával kapcsolatosan elmondta, hogy törvény kimondja, hogy a fővárosban a legmagasabb parkolási díjához viszonyítva kell a többi díjzóna költségeit megszabniuk az Önkormányzatoknak. A törvény kimondja azt is, hogy a parkolás üzemletetési költségeinek és a kiszabott parkolási díjnak arányosnak kell lennie.
Végezetül elmondta, hogy a következő négy évben a fővárosi közgyűlés munkáját kívánja gazdagítani.

(Forrás: fidesz.hu)

5. kerület Online
*MA*