A magyar labdarúgás jelene

A magyar labdarúgásban öt évvel ezelőtt egy olyan folyamat indult el, ami komolyan meghatározza focink jövőjét és jelenjét biztosan. A Fradi-jelenségről van szó.

Öt évvel ezelőtt a magyar labdarúgásban
 
Sokat fordult a világ a 2017-2018-as szezon óta a magyar labdarúgó-bajnokságban. Tökéletesen mutatja ezt az is, ha megnézzük bármely Paypal sportfogadás vagy egyéb fizetési lehetőséggel bíró online sportfogadó iroda oldalát, látjuk, hogy évről-évre melyik az a magyar csapat, amelyik a leginkább esélyes a bajnoki címre és a nemzetközi kupaszereplése.
 
A 2017-2018-as szezonban ez még eléggé másként működött, hiszen akkor a Fehérvár FC még meg tudta verni a Ferencvárost a bajnoki tabellán, ráadásul a két csapat akkor teljesen kiemelkedett a mezőnyből. Ebben az évben veszítettük el - valószínűleg egyébként hosszú évtizedekre - a magyar focicsapatok közül a Balmazújváros csapatát, de ekkor távozott a legjobbak közül például a Vasas is.
 
Mert 2018-2019-ben megindult az a folyamat a magyar bajnokságban, amely azóta is tart. A magyar labdarúgó bajnokság tabella első helyén általában az FTC csapatát látjuk azóta is, és a ferencvárosi futball club nem csak a hazai porondon menetel. A 2018-2019-es bajnokságot már 13 ponttal nyerték meg a Fehérvár FC előtt és 23 ponttal végeztek a harmadik DVSC előtt.
 
foci1 (1)
 
Ebben az évben távozott egyébként a legjobbak közül a Szombathelyi Haladás is, amely azóta ugyan már jelentősen jobban teljesít, de valószínűleg még egy darabig nem fogjuk az első osztályban látni őket. A sok kritika ellenére is ezekben az években elég nehéz a magyar labdarúgás fejlődését nem észrevenni, hiszen a 2018-2019-es szezonban a Fehérvár FC egészen a BL rájátszásig jut, miközben a magyar labdarúgó válogatott Európa Bajnokság vonatkozásában mutatott teljesítménye van kihatással a foci népszerűségére Magyarországon.
 
Az ezt követő szezonok
 
A népszerűség lemérhető a sportfogadások számában is, hiszen egyre többen csatlakoznak az online fogadóirodákhoz, népszerűvé válik a paypal befizetés sportfogadás és minden más vonatkozásban, de ezekben az években tör előre a kriptovaluták ismertsége is. A paypal sportfogadás tekintetében egyébként ma már az egyik legnépszerűbb befizetési mód, ahogy például a bitcoin is népszerűvé vált.
 
Visszatérve a magyar labdarúgó bajnokságra és a magyar focicsapatok teljesítményére, a 2019-2020-as bajnokságot megint teljesen ledominálja a ferencvárosi futball club, amely 13 pont előnnyel nyer megint csak a Fehérvár FC előtt. A többi csapat megint messze le van szakadva az élmezőnytől, a Puskás Akadémia ekkor már 54 ponttal tud a harmadik helyen végezni.
 
foci2 (1)
 
Ez az év a kiesési oldalon is történelmi volt, hiszen ekkor veszítettük el valószínűleg jó hosszú időre a magyar élvonalbeli foci számára a Kaposvár csapatát, míg Debrecenben a játékosoknak kellett félteniük testi épségüket, amikor kiestek végül az elsőosztályból. Ekkor már több éve tart az FTC hegemóniája, a magyar labdarúgó bajnokság tabella első helyén nem is nagyon látunk más csapatot, mint a fővárosiakat.
 
Így érkezünk meg a 2020-2021-es szezonhoz, ahol már a sportfogadók tömegével csak a ferencvárosi sikerre fogadnak, a paypal befizetés sportfogadás tekintetében pedig még jobban tör előre, ahogy a kriptovaluták is. Ezt a szezont is simán megnyeri a Ferencváros, és ez már egy olyan bajnoki szezon, ahol a Fehérvár FC sem képes lépést tartani a zöld-fehérekkel. Az FTC és a második helyezett Puskás Akadémia között az első és a második helyen már 20 pont a különbség, a Fradi majdnem 20 góllal többet rúg és kevesebbet kap, mint a második helyezett. Itt érezhető először az, hogy teljesen szétszakad a magyar labdarúgás, ugyanis az első három-négy csapatot leszámítva mindenki más a kiesés elkerülésért küzd, amiben közrejátszanak a feltételek is.
 
Ebben a szezonban a magyar labdarúgó válogatott Európa Bajnokság eredményeiről szól a fáma Magyarországon, hiszen a csapat ugyan nem jut tovább a csoportkörből, de olyan csapatok ellen teszi le a névjegyét, mint Franciaország vagy Németország. Innentől kezdve sokan már a magyar foci aranykorszakáról beszélnek, bár kevesen gondolták volna akkor, hogy egyébként ez egy lefelé tartó szakasz kezdete lesz majd. Azt még azért említsük meg a 2020-2021-es szezonról, hogy ebben az évben veszítettük el az élvonalból a Budafokot és a Diósgyőrt, amelyek közül a Budafok csapatát egy jó darabig megint nem fogjuk viszontlátni.
 
Konklúzió
 
A 2021-2022-es szezon ennek megfelelően minden szempontból úgy indult, ahogy azt várni lehetett. A nemzetközi porondon a Ferencváros egészen szép teljesítményt nyújtva, csak az utolsó utáni pillanatban bukta el a BL-csoportkört, viszont így az EL-csoportkörében bizonyíthattak. Itt nagyon csalódást keltő teljesítményt mutattak fel és bár nyertek egy meccset a Bayer Leverkusen ellen, sokak bánatára nem volt beleszólásuk a helyezések sorsába. A hazai bajnokságban viszont meglepő dolgot láthatnak azok, akik figyelik az eseményeket, hiszen ugyan a Ferencváros uralja a mezőnyt továbbra is, de a mögötte lévő helyeken már nagyon komoly a tömörülés és a Fradi sem magaslik ki annyira a mezőnyből, mint korábban. Olyan csapatok tűnnek fel már az első hely környékén, mint a
  • Kisvárda,
  • Paks
  • vagy a Puskás Akadémia,
 
míg az egykor szebb napokat látott Újpest és MTK az életéért küzd az alsóházban.
Viszont ahogy korábban már említettük, ebben a szezonban tűnnek fel olyan jelek a bajnokságból, amelyek arra utalnak, hogy talán nincs minden rendben. A magyar válogatott esélytelenként bukja el a világbajnoki selejtezőket, a bajnokságban is egyre hihetetlenebb eredmények születnek és a Ferencváros is kezdi elveszíteni dominanciáját.
 
Nem tudni még, hogy a folyamat merre tart illetve lesz-e majd vége, de jelenleg nem lehet kijelenteni, hogy a következő bajnoki címet a Fradi vagy a Fehérvár fogja-e nyerni. Nagyjából bárki megverhet bárkit a bajnokságban és hiába gondolják sokan, hogy ez milyen jó, valójában ez nem túl előjel a jövőre nézve, ha a magyar csapatok nemzetközi teljesítményét figyeljük. Ettől függetlenül persze a magyar bajnokság továbbra is szerethető és a miénk, de mégis, várjuk már az igazi nagy áttörést.
 
J.M