Polikarbonát a télikert építéséhez

Nem muszáj üvegből megépíteni a télikertet, hiszen a kiváló tulajdonságokkal rendelkező polikarbonát is alkalmas a feladatra.

Ha a természetet sikerül közvetlen környezetünkbe varázsolni, ha helyet kapnak a hideg hónapokban is mediterrán növényeink, jobb lesz a közérzetünk, szebb lesz az otthonunk. Mindez nem lehetetlen, csak télikertet kell építenünk.

Ma már a hagyományosan üvegháznak nevezett hely felépítése nem elérhetetlen cél. Ugyanis az üvegnél sokkal kisebb súlyú, rendkívül előnyös tulajdonságokkal rendelkező anyag, a táblás polikarbonát is rendelkezésre áll, megfizethető áron.

Hely és méret

Már csak azt kell eldönteni, hol fogjuk kialakítani a télikertet, és mekkora lesz az alapterülete, mivel ez utóbbi szabja meg, mennyi és mekkora polikarbonát lapot és milyen hozzávalót vásároljunk.

Télikert szinte bárhol építhető. Átalakíthatjuk az erkélyünket, beépíthetjük házunk teraszát, és ha nagy a kert, nagyobb “üvegházat” is építhetünk, ahol a virágok mellett korai zöldségféléket is termelhetünk. Egy nagy belmagasságú építményben különleges citrusaink, pálmáink is kitelelnek. Ha elég nagy a kertünk, akár több virágteleltető, palántázó, primőr zöldségfélék termelésére alkalmas télikertünk is lehet.

Miért népszerű a polikarbonát télikert?

Megértjük, ha megismerkedünk polikarbonát tulajdonságaival.

  • A polikarbonát lap áttetsző, de nem teljesen átlátszó, könnyű, de masszív vázszerkezetet igényel.
  • Viszonylag jól ellenáll az időjárás viszontagságainak.
  • Hosszú élettartamú, rozsdamentes alumínium profilokkal bírja legtovább.
  • A cellás szerkezet biztosítja a jó hőszigetelést. Ha árnyékolóval szereljük fel a tetőt, növelhetjük a hőszigetelő képességet, ami különösen nyáron hasznos.
  • Ha kétoldalú UV védelemmel ellátott lapot vásárolunk, az meggátolja az anyag sárgulását, védi a növényeket a közvetlen, tűző napsugárzástól.
  • Szállítása, felépítése költséghatékonyabb és könnyebb, mintha üvegből készült volna.

Érdemes-e télikertet építeni?

Ha polikarbonátból készítjük, mindenképpen, mert az építési költségek hamar megtérülnek.

Ha erkélyt, teraszt építünk be, javítjuk a ház, a lakás energiahatékonyságát.

Figyelem! Magyarországon a társasházak homlokzatának jellegét, szerkezetét érintő átalakítások, és a lakások rendeltetési egységeinek számát vagy használati jellegét megváltoztató módosítások engedélykötelesek. Ezért ha a társasházi erkélyünket vagy loggia beépítése előtt a kormányhivatalhoz kell fordulni engedélyért. A tervezett átalakításról látványtervet kell készíteni, és mellékelni az engedély igényléséhez, továbbá a többi lakótól hozzájárulást kell kérni a beépítéshez. A terasz tervezett beépítése előtt is tájékozódjunk az illetékes kormányhivatalnál, hogy bejelentési kötelezettség vagy építési engedély vonatkozik-e erre a munkára.

Az olyan saját ültetésű haszonnövények, mint amilyenek a zöldfűszerek vagy különleges paprikák, fedezhetik a család szükségleteit.

Díszítő növényeink gyorsabban nőnek, tovább élnek, a télikert látványa pedig emeli a ház hangulatát.