Mi értendő az elektromos hálózat bővítése alatt?

Sokszor bele sem gondolunk abba, hogy mennyi elektromos készülék vesz minket körül. Nem meglepő, mivel természetesnek számít, hogy ezek a berendezések segítik kényelmesebbé varázsolni a mindennapjainkat. Az elektromos hálózat bővítés éppen emiatt válhat esedékessé, mert egyre több nagyfogyasztó van jelen a környezetünkben.

A kérdés már csak annyi, hogy ki, mit ért elektromos hálózat bővítés alatt? Ha szó szerint vesszük a dolgot, akkor úgy is tekinthetünk erre a feladatra, mintha megtoldanánk az elektromos hálózatot, új vezetékekkel, kapcsolókkal, fali csatlakozókkal. Mert előfordulhat, hogy egy nap szükségessé válik, hogy egy olyan helyiségbe vezessük be az áramot, ahol mindaddig még nem volt.
 
Amikor viszont elektromos hálózat bővítésről beszélünk, az mégis inkább a hálózat teljesítményére értendő. Ennek az oka pedig nagyon egyszerű. A már említett fogyasztókat a régi hálózat nem képes elbírni. Miben nyilvánul ez meg? Jó esetben csupán abban, hogy az új mosógép, légkondi vagy valamelyik szerszámgép állandóan lecsapja a biztosítékot. Ez egy igen kellemetlen dolog, viszont legalább tudhatjuk, hogy jól működik kismegszakító. Sajnos vannak rosszabb esetek is, amikor a kismegszakító nem szakítja meg az áramkört és ekkor kezdődnek a bajok. Elolvad a fali csatlakozó és a villás dugalj, túlhevülnek és elolvadnak a kábelek a falban stb. Ez nemcsak kellemetlen, de veszélyes dolog, mert könnyen tűz üthet ki ilyen esetben.
 
Az elektromos hálózat bővítés viszont orvosolja ezeket a problémákat, amennyiben jóváhagyja a szolgáltató, mert csak ebben az esetben lehetséges elvégezni. Ehhez ugyanis az amperszám növelése szükséges. Mielőtt ez megtörténik, a hálózat felülvizsgálatára van szükség, mert ez alapján lehet meghatározni, hogy mekkora bővítést, milyen teljesítménynövelést lehet eszközölni. Ez általában azon múlik, hogy mekkora az igényelt áramerősség, de ezen kívül a fázis számot is figyelembe kell venni, de a mért és méretlen fővezeték állapota sem egy elhanyagolható tényező. Ebből tehát egyértelműen kiderül, hogy az elektromos hálózat bővítés csak szakszerű keretek között lehetséges.
 
J.M