A búvár szivattyú előnyei és fajtái

Amikor a szivattyúzás kerül napirendre, akkor több lehetőség közül is lehet választani. A végleges döntést alaposan át kell gondolni, hiszen bármilyen típusú szivattyú mellett is tesszük le a voksunkat, annak használata hosszú időre szól. Minden esetben ki kell kérni egy szakember véleményét, aki a tudása és tapasztalata révén hasznos tanácsokkal tud szolgálni.

Az egyik gyakori választás a búvár szivattyú, ami annak köszönhető, hogy széleskörűen felhasználható, praktikus, környezetbarát és költséghatékony megoldás. Az persze más kérdés, hogy adott helyszínen, adott körülmények között maximálisan ki tudja-e elégíteni a vízvételezési igényeket és hosszútávon is alkalmas lesz-e a gondtalan üzemelésre. Ehhez pontos kalkulációra és tervezőmunkára van szükség.  
 
Hol érdemes búvár szivattyút használni? 
 
Ez a fajta szivattyú tökéletesen alkalmas a tiszta víz átszivattyúzására. Előszeretettel használják pincék, medencék vizének szivattyúzására, kiürítésére. A segítségével nagyon hatékonyan tudunk vízteleníteni alagsori helyiségeket, aknákat, ciszternákat, sőt, még akár emésztőgödröket is. Bizonyos feltételek teljesülése esetén pedig, árasztásos öntözésre is használható.  
 
A búvár szivattyú által nyújtott előnyök  
 
Mint, ahogy azt már említettük, ezek a típusú szivattyúk nagy népszerűségnek örvendenek a használatukból származó előnyök miatt. A működtetésük energia- és környezettakarékos, így nemcsak a rezsiszámlánkat csökkenthetjük, hanem az ökológiai lábnyomunkat is mérsékelhetjük általa. Az üzemelés során csendesek és nem igényelnek karbantartást. Mindezeken túl, azt is meg kell említenünk, hogy légtelenítéssel és fagytalanítással sem kell bíbelődnünk.  
 
A búvár szivattyú fajtái 
 
A szivattyúkat sok szempont szerint csoportosíthatjuk. Csak, hogy néhány példát említsünk, a működési elvük, a felhasználási területük és az általuk szivattyúzható folyadékok szerint is megkülönböztethetjük őket. Azokat a típusokat, amiket szennyvíz gödrökben használnak, szennyvíz búvárszivattyúnak hívjuk.
 
Ezeket tovább oszthatjuk háztartási és ipari szennyvizek szivattyúzására alkalmas változatokra. A kutak olyan föld alatti építmények, amik a vízvételezést, vízellátást szolgálják. Azok mélysége is nagymértékben meghatározza, hogy milyen szivattyút érdemes választani. Az egyik leggyakoribb típus a mélykúti szivattyú, amit 500 méternél mélyebb használatra is alkalmas. Végül, de nem utolsó sorban, meg kell említenünk a membrános búvárszivattyút is, ami sűrűbb, viszkózusabb folyadék továbbítására lettek kifejlesztve.