Virágba borul Debrecen

Augusztus 20-a közeleg, és megannyi programmal várják a látogatókat országszerte, amelynek a Debreceni Virágkarnevál is lélekújító, hagyományörző szerves része.

I. Istvánt 1083. augusztus 20-án avatták szentté. Hivatalos nemzeti ünneppé csak 1891-ben lett nyílvánítva. Ezen a napon megrendezett számos gyönyörű, izgalmas programon belül, most is érdemes ellátogatni a világhírű Debreceni virágkarneválra. 

Az első virág kocsik 1905-ben vonultak fel először a város főutcáján, egy nemes cél érdekében, miszerint a bevételből mentőkocsit szerettek volna vásárolni a Debreceni Mentő Egyesület számára. Az első hivatalos virágkarnevál azonban 1966-ban indult hódító útjára. Akkoriban még csak hazai művészek alkotásait tekinthette meg a nagyérdemű, de ma már külföldi csoportok is részt vesznek a felvonuláson. 

A karneválra való előkészűletek már hónapokkal korábban megkezdődnek, a kocsik feldíszítése pedig 2-3 héttel a felvonulás előtt. Kezdetben csak élő virágot használtak a dekoráláshoz, de az utóbbi időben nagyobb szerepet kaptak a szárított virágok. A karnevál színvonala azonban ezzel nem csökkent, sőt, a régen még csak egy napig tartó ünnep ma már egy egész héten átívelő kulturális fesztivállá nőtte ki magát. 

Az idén 45. alkalommal megrendezésre kerülő virágkarneválon mindenki megtalálhatja  a kedvére való kulturális élményt, hiszen Debrecen utcái táncosok, színészek, énekesek, virágkötők, mesteremberek és megannyi művész külső nappalijává válik augusztus 15-től 21-ig. A részletes programról a http://www.debreceniviragkarneval.hu/ lehet tájékozódni. 

A műveltségi programokon kívül, a karnevál lehetőséget nyújt a résztvevő csoportok népszerűsítésére is. Erre remek példája a tavalyi Virágkarnevál győztese, az Alföldi Legendarium Klaszter. A 22 alapítótaggal létrejött szervezet azt tűzte ki céljául, hogy régi mondákat, történeteket, legendákat felelevenítve népszerűsítse az alföldi településeket, ezzel is növelve hazánk kulturális örökségeit és természetesen turizmusát. A Karneválon bemutatott győztes alkotásuk a Szent Anna-tó legendát elevenítette meg, amely Székelyföldi és Alföldi legendák morzsáiból jött létre.

Egészen biztosan az idei karneválon is lenyűgözőbbnél lenyűgözőbb alkotások lesznek láthatóak, és megannyi új ismerettel szélesíthetjük látókörünket. Gyönyörködjünk, ahogy virágba borul körülöttünk a város, ünnepeljük együtt Debrecennel I. István király szentté avatásának évfordulóját, az Új kenyér ünnepét, és vágtázzunk Magyarország legendáinak csikólován, hisz van mit még megismerni.