Kompresszorok alkalmazása a fogászatban? Fontosabb, mint gondolná!

A kompresszorok nem csak a barkács műhelyekben, vagy az ipari területeken kerülnek felhasználásra, hanem a fogászati rendelőkben is. 

Meglepőnek tűnhet elsőre, hiszen a legtöbben a kompresszorokat olajos, koszos, zajos készülékként képzeljük el, melyeknek semmi helye a steril környezetben. Éppen ebben rejlik a lényeg, ugyanis a gyártók kifejezetten olyan jellemzőkkel ruházták fel készülékeiket, melyek nélkülözhetetlenek a maximálisan higiénikus használathoz.

Bizony, a kompresszorok ma már elmaradhatatlan elemei a fogászati rendelőknek. Lássuk, hogyan alakultak át a speciális célra a készülékek!
 
Mire használható a sűrített levegő? 

 A fogorvosi kezelések során, több területen is bevethető a sűrített levegő alkalmazása. A kezelendő felület szárazra fújása nélkülözhetetlen akkor, ha a hosszan tartó kötést szeretnénk biztosítani. Megelőzhető segítségével, hogy a kórokozók által fertőzések alakuljanak ki. Ehhez persze rendkívül fontos, hogy az alkalmazott sűrített levegő higiénikus legyen. Ilyenkor az egyszerű szűrők alkalmazása nem bizonyul elegendőnek. Mindegy, hogy nyomásátalakító gépek turbináiról van szó, a laboratóriumban használatos precíziós maróvágók vezérléséről, vagy konkrétan a páciens szájában történő eszközhasználatról, a higiénia kiemelt jelentőséggel kell, hogy bírjon.

Olajmentes megoldások
 
Az ipari felhasználás során nyilvánvaló, hogy az olajozás szükséges a mozgó alkatrészek kenéséhez. De mi a helyzet a fogászati területen? Az olajcseppek, az olajköd kicsit sem kívántak a fogorvosi székben, így kiiktatásuk a cél. Ha ugyanis bármilyen olajos filmréteg képződik a beteg szájában, akkor nem csak a higiéniát kockáztatjuk ezzel, hanem a kezelés sikerességét is. Nem véletlen tehát, hogy a fogászatban használt dugattyúk esetében olajmentes, száraz és higiénikus környezet biztosítása a cél. Nincs is másra így szükség, mint a szűrő évenkénti cseréjére, amely mindössze néhány másodpercet vesz igénybe. A fogászati területen felhasznált kompresszorok gyártói garantálják, hogy nincs szükség egyéb karbantartásra.

Antibakteriális bevonat a biztonság szolgálatában 
 
Az eszköz nem csak a korróziótól védett, hanem olyan speciális antibakteriális anyaggal is van bevonva belülről, melynek nanoezüst részecskéi blokkolják azokat az enzimeket, melyek a baktériumok anyagcseréjéhez szükségesek lennének. A biztonság mellett a folyamatos eszközhasználat és a csendes üzemelés sem elhanyagolhatóak. A fogászatban alkalmazott kompresszorokról a btkkft.hu információi szerint alapvetően elmondható, hogy hosszú élettartammal bírnak, és maximális megbízhatóság jellemzi azokat. Ez egyébként a többszintű rezgéscsillapító rendszernek is köszönhető, így ugyanis a mechanikus részek terhelése csökkenthető.
 
A fogászatban használt speciális eszköz esetében tehát nélkülözhetetlen, hogy a kompresszorból távozó sűrített levegő nedvességet és szilárd részecskéket ne tartalmazzon. A megfelelő levegőminőség garantálja a higiéniát. A kompakt méret passzol a rendelő által megkívánt követelményekhez, az üzemelési költségek pedig rendkívül alacsonyak- részben a karbantartás elhagyhatóságának köszönhetően is. A rozsdamentes belső tartályba jutott sűrített levegő már tiszta, száraz és persze olajmentes. Ezek azok a szempontok, melyeket a neves gyártók is szem előtt tartanak a speciális kompresszorok előállítása során. Érdemes az ismert márkák között nézelődni, ezek ugyanis már jelentős tapasztalattal rendelkeznek ahhoz, hogy valóban megbízható készüléket.