Világszerte elismert építésziroda tervezi a Nyugati pályaudvart

A  Budapest Fejlesztési Központ (BFK) kiválasztotta, hogy melyik építésziroda tervei alapján újítják meg a Nyugati pályaudvart.

Döntött a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) és egy világhírű cég tervei alapján fejlesztik és modernizálják a Budapesten a  Nyugati pályaudvart. A győztes építésziroda a brit Grimshaw Architects lett, akik a budapesti pályaudvar előtt már megtervezték New York, Los Angeles és Londod pályaudvarait és metróállomásait is, így komoly referenciákkal indultak Magyarországon is. 

A Budapest Fejlesztési Központ (BFK) a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia (BAVS) projekt egyik részeként még 2021 őszén hirdetett nemzetközi pályázatot a Nyugati pályaudvar és közvetlen környékének megújítására.

nyugati_torzs_bpn

Ultramodern lesz a pályaudvar

A Nyugati pályaudvar a 21. századi körülményeket és megoldásokat fogja közvetíteni az utasoknak, három szintes lesz és részben a föld alá lesz süllyesztve. A felszínen egy új vasúti csarnokot is kialakítanak a projekt részeként, a felszín alatt pedig 6 vágányos mély állomást építenek, ezért a korábbiaknál jóval több vasúti kocsit tud majd fogadni a pályaudvar. 

A beruházás fontos része az is, hogy a Nyugati pályaudvar és ezáltal a belváros egy része zöldebb megjelenést kapjon, ezért a pályaudvar környezetében egy teljesen zöld, parkosított városrész épül ki. A városrész megújításával közel 24 hektárnyi terület válik zöldterületté Budapesten. 

Az óriási átalakításoknak köszönhetően a Nyugati pályaudvar és környéke bezöldül és egy modern városrészként születik újjá. 

Forrás: Magyar Építők
CS.SZ.