Ülésetett a Fővárosi Közgyűlés

Többek között döntöttek arról, hogy budapesti sportegyesületeket támogatnak 215 millió forinttal, előkészítik a kisföldalattit az olimpiához, illetve támogatja a testület a a fővárosi közlekedési intézményrendszer továbbfejlesztését.

A Fővárosi Közgyűlés 40 millió forinttal támogatja az Újpesti Torna Egyletet, a Ferencvárosi Torna Clubot és szakosztályait 80 millióval, a Vasas Sport Club 30 milliót, a Budapesti Honvéd Sportegyesület 20 milliót, a Magyar Testgyakorlók Köre Budapest 30 milliót, valamint 15 millió forintot kap a Kőbányai Sport Club. A közlekedési intézményrendszer megújítását célzó előterjesztés szerint a fejlesztés alapvető célja az alaptevékenységek magas szintű ellátása még elégséges erőforrások mellett, a belső működésükben is megfelelően racionalizált szervezetek érdemi együttműködésével.

 

 

földalatti

A felújítás során akadálymentesítik a földalattit, illetve a jelenleginél várhatóan hosszabb új szerelvények miatt szükséges a Mexikói úti járműtelep átalakítása is

 

Emellett a testület megbízta a Budapesti Közlekedési Központot, hogy a 2024-es olimpiai pályázathoz kapcsolódóan készítse elő az 1-es metróvonal felújításának, valamint az ahhoz szükséges járműbeszerzéseknek a terveit. A testület egyhangúlag jóváhagyta az erről szóló javaslatot, amelyhez az idén 38 millió, jövőre pedig 622 millió forintos kormányzati támogatás áll rendelkezésre. A közgyűlés kikötötte, hogy a projektnek tartalmaznia kell a Deák tér, az Oktogon és a Hősök tere megállóinak kapacitásbővítését, továbbá két új állomás létrehozását: az 1-es villamosra történő átszállás érdekében a Hungária körút alatt, valamint a Duna-part könnyebb eléréséhez a Vigadó téren, amely a vonal új végállomása lenne.

 

/T.D.