Újranyitották a megújult Nyugati Pályaudvart

Szeptember elsején újra megnyitották a Nyugati Pályaudvart, ahol digitális utastájékoztató rendszerrel és új vágányvégi kijelzőkkel rendelkező korszerűbb csarnokba érkezhetnek az utasok.

A 144 éves Nyugati pályaudvar állomásfejlesztését a Magyar Építő Zrt 2020 tavaszán kezdte meg és a napokban adta át a felújított utascsarnokot, hogy birtokba vegyék az utasok.
 
Digitális utastájékoztató rendszerrel és új vágányvégi kijelzőkkel szerelték fel a Nyugati pályaudvart 
 
A munkálatok nem fejeződtek be, mert hátravan még a Nyugati pályaudvar teljes tetőszerkezetének felújítása, amely 2022 nyarára készül el, míg a pénztárcsarnok belső boltozatának és tetőszerkezetének rekonstrukciója jövő év elejére várható.
 
A pályaudvar aluljárójában felújítják a világítási rendszert és újjáépítik az álmennyezetet is.
 
A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének képviselőivel egyeztetve az akadálymentesítés részeként okos taktilis és veszélyjelző sávokat alakítanak ki jövőre előbb a vágánycsarnokban, majd a csarnokon kívüli peronok mentén, a keresztaluljáróban és az oldalcsarnokban is.
 
"Az Európában még csak néhány belga és olasz állomáson alkalmazott jelzések célja, hogy talppal vagy segédeszközzel, azaz okosbottal érzékelhető hanginformációt szolgáltassanak a biztonságosan használható közlekedési folyósokról, az akadályokról, veszélyhelyzetekről. A rendszer használójának Bluetooth-szal felszerelt botja, a járófelülethez érintve érzékeli a címkékből érkező rádiójeleket, és továbbítja az információkat egy mobiltelefonos applikációnak, ami hangosan felolvassa az instrukciókat"- jelentette be a MÁV.
 
BG
Forrás: MTI, Úgytudjuk
Képek: MTI/ Illyés Tibor