Újabb területeket adtak át a Városligetből

A Liget Projekt egyre több szakasza fejeződik be, most a Múzeum Mélygarázs és a felette kialakított promenád lett kész. A terület december hetedikétől birtokba vehető. 
 

A nem mellesleg akadálymentesített mélygarázs az egykori Felvonulási tér alatt kapott helyet. Nyolcszáz autó is kényelmesen tud benne parkolni, emellett a kor szelleméhez igazodva elektromos autók töltésére is lehetőség van. A környéken lakók kedvezményesen parkolhatnak majd itt, a járványhelyzet alatt pedig bárki számára ingyenes itt a parkolás 19:00 és 7:00 közt.

A mélygarázs rendkívül fontos infrastrukturális szerepet tölt be Budapest autómentesítő programjában, ami természetesen nem a gépjárművek kivonását, sokkal inkább megfelelő elrendezésüket jelenti. A Liget Projekt vezetői szerint a Koós Károly sétány e mélygarázs megnyitásával könnyebben tehető autómentes övezetté.

 

Az elkészült promenád

Az elkészült promenád

 

Újdonság, hogy ha kerékpárral érkezünk a helyszínre, a közlekedési eszközünknek is helyeztek ki tárolót a mélygarázsban - így legalább esős időben nem ázik el és jobban védve van más környezeti hatásoktól is.  

A funkció mellett az esztétikum is nagy hangsúlyt kapott. Egyedülálló módon a falakon híres festmények másolatai díszelegnek. A képeket magyar festők műveiből válogatták össze, így szerepel a mélygarázsban Victor Vasarely, Kassák Lajos, Moholy-Nagy László, Mauer Dóra vagy épp Keserü Ilona. 


A mélygarázs feletti terület tizenkétezer négyzetméter zöld területet foglal magában. Az eddigi 60%-os zöldfelületet egyébként a projekt végeztével 65%-ra akarják emelni.  

 

M. A. 

Forrás és fotó: mti