Újabb robotfejlesztés a SE-n

Ultramodern robot eszközzel bővült a budapesti Semmelweis Egyetem.

Vadonatúj műtő robot áll csatasorba a Semmelweis Egyetemen június végén, hiszen az intézményben átadtak egy negyedik generációs robotsebészeti eszköz. A Da Vinci XI nevű robot hatalmas segítség lesz a műtőben dolgozó orvosoknak, mivel alkalmazásával sokkal hatékonyabb operációt hajthatnak végre a jövőben.

A Semmelweis Egyetem Magyarország egyik legfejlettebb intézménye a robot sebészetben. Az egyetem nem csak a betegellátás és a gyógyításban során alkalmazza ezeket az eszközöket, hiszen az innováció, a kutatás, és az oktatás szférájában is bevezetik a robotikát. Ennek köszönhetően a mai orvostanhallgatók és a jövő magyar orvosai már robotsebészeti tudással kezdik meg pályájukat.

robotfejlesztes_torzs

A robottal több 100 műtétet hajtanak majd végre évente

Az új Da Vinci XI robottal a legnehezebb műtéteket is világszínvonalon lehet elvégezni. A most átadott robot a világ legfejlettebb robotsebészeti eszköze, amelyet az onkológiában, a hasi sebészetben, az urológiában és a nőgyógyászatban is használnak majd. 

A kórházban éves szinten négyszázszor terveznek műteni Da Vinci XI robottal. A Semmelweis Egyetem kormányzati és uniós forrásból ruházott be az eszközökre és céljuk, hogy Magyarországon minél szélesebb körben ismerjék meg és alkalmazzák a robotikát az egészségügyben. 

Forrás: MTI
CS.SZ.