Újabb egészségügyi beruházásokat támogat a kormány

4,5 milliárd forint értékben újabb egészségipari beruházások valósulhatnak meg 3 milliárd forint kormányzati támogatással, az Egészségipari Támogatási Programban (ETP) keretében- tudtuk meg Varga Mihály Pénzügyminisztertől, a budapesti sajtótájékoztatón.

A nyertes cégek támogatási szerződéseinek aláírásakor kiemelte a tárcavezető, hogy a megállapodásokkal olyan beruházásokat valósíthatnak meg az egészségiparban, amely a válság közepette nemcsak az ágazat kapacitását bővíti, hanem megőriznek vele 800 munkahelyet.
 
                     Egészségügyi fejlesztések                              
 
2020 júliusában döntött úgy a kormány, hogy 50 milliárd Ft támogatási kerettel támogatási programot indít, mellyel a hazai egészségipari megerősítésére és egyészségügyi gyártókapacitások fejlesztésére fordítanak. A programnak köszönhetően Magyarországon a hazai cégek már képesek ellátni elegendő maszkkal,  Favipiravir gyógyszerrel, oltáshoz használt orvosi eszközökkel, fertőtlenítőszer alapanyaggal, valamint légtisztító berendezésekkel.
 
A pénzügyminiszter közölte, hogy a legfontosabb cél, hogy Magyarország az egészségügyi termékekből önellátó legyen és képesek legyenek fontos egészégipari termékek előállítására, amelyekkel a külpiacokon is megjelenhetnek.
 
Intenzív munkával az elmúlt hónapokban 10 beruházás megvalósításával 1500 munkahelyett tudtak megvédeni és létrehozni. A kormány eddig 77 egészségipari fejlesztés támogatásáról döntött, melyek összértéke több, mint 80 milliárd forint, mellyel több mitnt 2500 munkahelyet védenek meg.
 
A fejlesztések folyamatosan zajlanak, jelentette be a tárcavezető.
 
Varga Mihály az aláírt megállapodásokat ismertette:
 
- a budapesti 3DHistech Kft. digitális mikroszkópok gyártásával foglalkozik. Amikor kitört a járvány, a cég berendezéseivel vizsgálták meg először a vírust Kínában. A kormánytól kapott 560 millió forint támogatásból speciális mikroszkópok gyártásához, egyedi gyártósort vásárolnak.
- a csákányi Igazgyöngy'98 Kft. gyógyászati segédeszközöket forgalmaz. Az egymilliárd forintos beruházással steril kötszereket előállító modern üzemet létesíthetnek, amihez 690 millió forint támogatást kaptak
- a solymári Pemü Műanyagipari Zrt. lélegeztetőgépekhez gyárt majd alkatrészeket. A kormánytól 591,7 millió forint támogatást nyert a több mint ezer négyzetméteres, 740 millió forintból megépülő üzemrész kialakításához.
- a soproni Plazmacentrum Kft., plazma gyűjtésével foglalkozik. Baján és Sopronban létesítenek új központokat, több mint 800 millió forintból. A kormánytól 650 millió forint támogatásban részesülnek.
- a dorogi UgrinPack-Erdősi Kft., 1,2 milliárd forintból bővíti gyártőüzemét az elnyert közel 690 millió forint támogatás segítségével, ahol kötszereket állítanak majd elő speciális, gyógyulást segítő bevonattal.
 
Összegzésképp Varga Mihály elmondta, hogy a kormány egy teljesen új iparág létrejöttét segíti, amivel csökkentik az ország kiszolgáltatottságát, elősegítik a magyar gazdaság újraindítását és az exportteljesítmény javítását.
 
BG
Forrás: MTI