Új véradó autóbuszt kapott az Országos Vérellátó Szolgálat

Az Országos Vérellátó Szolgálat új vérellátó autóbuszt vásárolt az Emberi Erőforrások Minisztériumának 20 millió Ft támogatásával. Az Új véradó busz Pest megyei kistelepülésekre fog járni elsősorban.
 
A véradó busz átadóján Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elmondta, hogy a járvány harmadik hullámának végén, az egészségügyi ellátások újraindításával megnőtt az igény a vér iránt.
 
A vér biztonságos tárolása megoldott az autóbuszokon
 
Azért hogy biztonsággal lássák el a betegeket, naponta 1600-1800 fő véradóra van szükség. Az állam és egy civil szervezet összefogott azért, hogy összegyűjtsék a műtétekhez szükséges vért az emberek segítéséért.
Az EMMI 20 millió Ft-tal támogatta a véradóbusz beszerzését és további 20 millió Ft-ból finanszírozza a jármű üzemelését.
 
Matusovits Andrea, az OVSZ főigazgatója szerint a véradó busz megkönnyíti a vérellátó szolgálat munkáját, mert olyan településekre is eljuthat, ahol másképp nehezen oldható meg a véradás.
 
A Magyar Mentőszolgálat Alapítvány kuratóriumi elnöke, Pribil Sándor szerint minden segítséget meg kell adni ahhoz, hogy a vérkészítmények eljussanak a kórházakhoz.
 
A buszon 4 ágyon zajlik majd a véradás, ahol a helyszínen a vér biztonságos tárolása is megoldott.
 
Először a Pest megyei településekre indul el a busz, de később távolabbi helyekre is el akarnak jutni. Tervben van, hogy rendezvényekre is kiszállnak, valamint egy balatoni nyári körút is a célok között szerepel.
 
BG
Forrás: MTI