Új digitális térségfejlesztési programot indítanak

2018-ban, a Digitális Jólét Program szakmai támogatásával indult el a kistelepülések szakemberei számára diplomát adó Digitális, Térségfejlesztési Szakember Posztgraduális Képzés, továbbá középfokú végzettséget kínáló Digitális Térségfejlesztési Referens Webinárium. A Digitális Térségfejlesztési Szakember Posztgraduális Képzés a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és az Eudutus Egyetem közös szervezésével valósul meg.

A képzés kifejezetten a térség- és településfejlesztési, valamint településrendezési feladatokat ellátók részére indították, amely az okosváros-fejlesztések elméleti és gyakorlati hátterébe enged betekintést. A végzett szakemberekre fontos szerep vár Magyarországon az okos város és okos falu fejlesztéseiben.
 
 
A képzésen résztvevő hallgatóknak "blended learning" oktatási formában félévente néhány alkalommal személyesen megtartott órákon, előadásokon és gyakorlatokon kell részt venniük és összesen 20 tárgyat kell teljesíteniük.
A képzést elvégzett hallgatók visszajelzései alapján a részvevők átfogó tudást szerezhetnek a hazai és nemzetközi szinten elérhető digitális technológiákról, szabályozási kereteiről és az okostelepülések fejlesztési folyamatairól, a tervezési szakasztól, a megvalósításig.
 
A Digitális Jólét Program (DJP) szakértői felismerték, hogy a képzés, nemcsak a felsőfokú végzettségűek számára lehet hasznos, hanem a kistelepülések képviselői számára is, ezért a Digitális Falu Program keretében összeállítottak egy rövidebb, online tanfolyamot, a Digitális Térségfejlesztési Webináriumot.
 
A webináriumra eddig 1300-an iratkoztak be, közülük 800 fő megszerezte a referensi minősítést is. dr. Gál András, a DJP szakmai vezetője úgy gondolja, hogy az ország teljes területéről, főleg a kisebb településekről jelentkeztek a hallgatók. Szerinte a képzés elvégzése után a referensek képesek lesznek összekötni a települések igazgatási és működtetési gyakorlatát a digitalizációban rejlő lehetőségekkel.
 
A végzettek az Alumnihálózatba lépésssel saját maguk és településük számára komplex szolgáltatáscsomagot kapnak: szakmai hírleveleket rendszeresen megrendezésre kerülő konferenciákról, lehetőségekről és újdonságokról, negyedéves workshopokról. Ezeken kívül egy online zárt csoportba is felvételt nyernek, ahol megvitathatják az informálisabb ügyeket és megoszthatják a jó gyakorlatokat.
 
BG
Forrás: Technokrata