Tűzkárokkal veszi fel a harcot mesterséges intelligenciával az ELTE

Csatlakozott egy nemzetközi projekthez az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyik kara – mesterséges intelligencia segítségét veszik igénybe a tűzkárok ellen.

Nemzetközi kutatáshoz csatlakozott az ELTE Informatikai Karán belül működő Mesterséges Intelligencia Tanszék Neurális Információfeldolgozási Kutatócsoportja – a kutatás az EIT Digital támogatta tűzmegelőzési rendszerek fejlesztésével foglalkozik – tudatta a langlovagok.hu.
 
Katasztrofális mértékű tüzek sajnos egyre sűrűbben jelentkeznek a klímaváltozás miatt. A tüzek 30 százalékát azonban meg lehet előzni ún. anomáliadetektálással – a korai észlelésnek köszönhetően 70 százalékkal lecsökkenthető a kár.
 
A nemzetközi projekt vezetője a finn Detectium technológiai startup: olyan tűzmegelőzési rendszert fejlesztettek, amely kül- és beltérben is lehetővé teszi a korai észlelést.
 
Tűzkárokkal veszi fel a harcot mesterséges intelligenciával az ELTE
Tűzkárokkal veszi fel a harcot mesterséges intelligenciával az ELTE
 
Digitális ikerpárt (digital twin) alkalmaz, kihasználva a gépi tanulás adta lehetőségeket. A kialakított tűzjelzőrendszer alapját 3D vizualizácó adja, mely valós időben egyesíti a különböző szenzorokból érkező adatokat. Ha tűz van, egységes modellen mutatja annak helyét és kiterjedését – írta meg a langlovagok.hu.
 
A digitális iker rendkívül hasznos digitalizációs lehetőség, hiszen az lehet egy gyárépület, tárgy vagy akár gyártósor virtuális hasonmása, amely egyébként milliméterpontos 3D-modell.
 
A 3D modellezés automatizálásán az ELTE IK mesterséges intelligencia-kutatással foglalkozó munkatársai foglalkoznak, hogy a digitális ikerpárt létre lehessen hozni.
 
HoloLens2 alkalmazásával a tekintetirány alapú adatgyűjtés, vizuális adatok feldolgozása és 3D modellben ábrázolásának kutatása és fejlesztése folyik, de a szakemberek a még nem ismert objektumokhoz gyűjtendő adatok mennyiségének minimalizálásához is biztosítanak különféle adatbővítési, azaz argumentálási módszereket – tudatta a langlovagok.hu.
 
Az új módszerrel a kiépítésre váró rendszer skálázása és a fejlett technológia használata is könnyebbé válik. Az ELTE IK fejlesztéseit a Detectium tűzmegelőző fejlesztésébe integrálják majd, melyből korszerű applikációt készítenek – az várhatóan a globális piacon is megjelenik majd – írta a langlovagok.hu.
 
B.A.