Turisztikai fellendülés várható Budapesten

A TÁRKI és az Everquest turisztikai tanácsadó cég átfogó felmérést készített arról, hogy a magyarok hogyan képzelik el a 2021-es kirándulásaikat, nyaralásaikat. A többség összességében tervez utazást, népszerűek a belföldi úticélok, a Balaton toronymagasan vezet, ami pedig érdekesség, hogy a várakozásokat felülmúlva Budapestet rengetegen választanák kirándulásuk helyszínéül.  Ehhez persze a piaci résztvevők rugalmassága is szükséges. 

A válaszadók 71,7 százaléka valamilyen formában tervezi utazását idén a felmérés szerint. Az Everguest számításai alapján Budapestre akár egymillió magyar is utazhat. A kulcs a jó programszervezés lesz, ha megfelelő mennyiségű és minőségű kulturális célpont lesz, akkor várhatóak a turisták Budapesten. A válaszadók többségének fontos, hogy a vendéglátóipari egységek, a kulturális helyszínek korábban milyen értékelést kaptak, így azok számíthatnak nagyobb forgalomra, akik korábban jó eredményeket értek el.  
 
 
A főváros
A főváros
 

A felmérés rámutat: minden ötödik magyar utazó meglátogatná Budapestet. A főváros csábító lehet, ha megfelelő gasztronómiai, kulturális élményt nyújtanak majd a turistáknak. A válaszadók 36,1-36,5 százaléka jelölte meg a mozit, színházat, kulturális örökségeket, komolyzenei koncerteket, ezeket látogatnák legfőképp.
 
Az Everquest szerint fontos, hogy a szálláshelyeknek és éttermeknek is alkalmazkodniuk kell majd a kereslethez, így az árak nagy valószínűséggel csökkennek majd azokon a helyeken, amelyek több vendéget akarnak fogadni. Belán Miklós, az Everguest alapítója szerint a budapesti turizmus fellendüléséhez elengedhetetlen, hogy a szakmai és állami szervezetek megfelelő együttműködése meglegyen, ennek előrelendítése miatt is tették közzé felmérésüket.  
 
 
A felmérést a TÁRKI készítette az Everguest turisztikai tanácsadó cég megbízásából. Kiderült az is, hogy a megkérdezettek 40,2 százaléka belföldön képzeli el az idei nyaralását. 20,8 százalékuk külföldre és belföldre is utazna.   nyaralási célból úgy, hogy legalább egy éjszakát távol tölt az otthonától. Az eredmények arra engedik következtetni az Everquestet, hogy 2021 a belföldi turizmus eddigi legerősebb éve lehet, amely gazdasági értelemben sem elhanyagolható tény.  

 

M. A. 

Forrás: üzletem.hu