Több mint 256 milliárd forint Budapest költségvetésének bevétele

A Fővárosi Közgyűlés elfogadta a 2017-es költségvetést, a bevételi oldalon 256 milliárd 290 millió 892 ezer forint áll, míg a kiadási oldalon 381 milliárd 457 millió 690 ezer forint. Az így keletkező 125 milliárd 166 millió 798 ezer forintos hiányt az előző év költségvetési maradványának igénybevételével, a hitelszerződések alapján lehívni tervezett összegből, valamint a lekötött bankbetétek megszüntetéséből finanszírozzák.

A közgyűlés által elfogadott előterjesztésben felhívták a figyelmet arra, hogy a 2017. évi költségvetést több tényező is jelentősen befolyásolta a korábbi évekhez képest. A közösségi közlekedésben alapvető változás következett be: az állami finanszírozási megállapodás ettől az évtől 12,5 milliárd forint kiadás- és bevételcsökkenést jelent. 

 

Fürjes Balázs, az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos

Fürjes Balázs, az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos beszél a Fővárosi Közgyűlés ülésén

 

További meghatározó változás a köznevelés állami kézbe vétele, aminek következménye, hogy önkormányzati feladatként már csak az óvodafenntartás, -működtetés és a gyermekétkeztetés szerepel. Az idei költségvetést tovább terhelte a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 25 százalékos emelése. A működési oldalon szokásosan megképződő források nagy része elfogyott, a tervezés 2017-ben sem a működési többletek szabad felhasználásáról, hanem a működési és felhalmozási hiányok kezeléséről szól, egyedül a tervbe vehető iparűzési adóbevétel nőtt számottevően.

 


/T.D.