Több milliárd eurós befektetés a XUND bécsi és fővárosi központú startupnál

Az osztrák és magyar központokkal működő XUND egészségdigitalizációs technológiával foglalkozó startup hatmillió eurós tőkebefektetéshez jutott.

A XUND Solutions GmbH egészségügyi technológiai startup a mesterséges intelligencia segítségével automatizáltan több millió orvosi publikációt dolgoz fel, majd a tüneteket, a személyes kockázati tényezőket és a páciensek demográfiai adatait figyelembe véve külső beavatkozás nélkül azonosítja a betegségeket.
 
Mesterséges intelligenciával több mint 4000 betegséget azonosítanak
 
A technológia alapját szolgáló algoritmust több év alatt fejlesztették ki, mely több mint 4000 betegséget ismer fel, valamint képest az egészségügyi állapot felmérésére és megoldásokat kínál a betegségek megelőzésére és kezelésére.
 
A bécsi és budapesti központokkal működő XUND Solutions GmbH-t 2018-ban alapították. A kezdetek óta termékfejlesztésen túl egy tanúsítási folyamaton is átesett a startup, melynek eredményeképp a technológiát a saját területén az új, szigorú európai jogszabály szerint, orvostechnikai eszközként regisztrálták. A terméket mintegy 10 fizető ügyfél használja négy országban, kórház, gyógyszergyártó, egészségbiztosító és digitális egészségügyi szolgáltató is van az ügyfelek között.
 
A hatmillió eurós befektetést a termék továbbfejlesztésére és új modulokkal történő bővítésére fordítják. Terveik között szerepel, hogy tovább terjeszkedjenek Németországban, Ausztriában és Svájcban, valamint belépjenek egyebek mellett a brit és a francia piacra. Középtávú céljuk az Egyesült Államokban, az amerikai egészségügyi hatóságnál elindított tanúsítási folyamattal megkezdődött piacra lépés előkészítése.
 
A vállalkozásnak jelenleg 40 munkavállalója van, az operatív irányítást és a növekedést segítő feladatokat Bécsből végzik, a csapat másik fele Budapesten főként a technológiai fejlesztésért és az orvosszakmai támogatásért felel. Nem is olyan régen Londonban is nyitottak irodát.
 
BG
Forrás: MTI
A képek illusztrációk