Tizenévesek fejlesztettek nyelvtanulást segítő appot krónikus beteg gyerekeknek

A Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákjai nyerték meg a Morgan Stanley által meghirdetett "Code to Give" fejlesztői versenyét interaktív nyelvtanulást segítő applikációjukkal.

A Morgan Stanley vállalat diákok, pályakezdők és tapasztalt szakemberek körében hirdette meg versenyét, hogy az Amigos a gyerekekért Alapítvány partnereként innovatív tanulási eszközöket készítsenek krónikus betegség miatt hosszabb kórházi kezelésre szoruló gyerekeknek. A hackathonra 55 külsős diák és szakember jelentkezett, akik 18 csapatot alkottak a cég informatikus munkatársaival.
 
Az applikációban könyvek is elérhetővé vált a gyerekeknek, amivel könnyebbé válik a nyelvtanulás
 
Az Amigos a gyerekekért Alapítványt 2014-ben azzal a céllal indították útnak, hogy a beteg gyerekeket a nyelvtanuláson keresztül ösztönözzék gyógyulásra.
 
Az önkéntesek a Covid előtti években heti szinten 30 alkalommal találkoztak személyesen a gyerekekkel és alakítottak ki velük szoros kapcsolatot. A járvány berobbanása a hétköznapokba megváltoztatta a helyzetet, így a személyes munkát felfüggesztették és átvitték az online térbe. 
 
A verseny első fordulóján az ötletekre összpontosítottak, míg a második körben prototípust gyártottak, majd a döntőben 4 csapat mutatta be a végeredményt.
 
A legjobbnak a Fazekas Gimnázium 11. és 12. évfolyamos tanulóiból álló Upgrade elnevezésű csapat bizonyult. A 4 diák: Tóth Ambrus, Boér Bence, Szabó Kornél és Hervay Bence olyan mobilapplikációt fejlesztett ki, amely keresztrejtvényekkel, memóriajátékokkal teszi könnyebbé a nyelvtanulást, közben pedig tapasztalati pontokkal és jelvényekkel ösztönzik a gyerekeket tanulásra.
 
A fejlesztőcsapat könyveket is elérhetővé tett az alkalmazásba, hogy az olvasásra is lehetőségük legyen a gyerekeknek.
 
BG
Forrás: MTI, Világgazgaság
A képek illusztrációk