Stabil hiteltörlesztés okos megoldásokkal

Gyors megoldásra van szükség, mert valamilyen célból tőkére van szükségünk? A hitel kitűnő megoldás, és a mai kedvező THM-ek megkönnyítik a törlesztést. Garantáltan gond nélkül visszafizethetjük a bankkölcsönt, ha az alapvető dolgokra odafigyelünk. Mit érdemes tudni hitelfelvétel előtt és után?

 

Hogy válasszunk a legjobban?

 

Természetesen a siker alapköve, hogy a számunkra ideális konstrukcióra szerződjünk le. Ne az óriásplakátokon, a netes bannereken villogó THM értékek alapján döntsünk, alaposan vizsgáljuk meg az ajánlatok minden pontját. 

 

Még egy néhány százezres hitel esetén is érdemes minden, a piacon fellelhető lehetőséget megnézni, hiszen pár tízezer forint különbség sem mellékes; azt is el tudjuk költeni okosan, ha nem dobjuk ki az ablakon. Az online hitelkalkulátorok jó kiindulást jelentenek a választáshoz.

 

A kölcsön kamata mellett érdemes figyelembe venni, hogy a hitel, amit választunk, végig fixált-e, illetve milyen hosszú a kamatperiódus. 

 

Amennyiben végig fix megoldást választunk, nem növekedhet menetközben a kamat, és ezáltal a havi törlesztőrészlet. 

 

Mivel jelenleg ezek a változatok is kimondottan olcsón elérhetők, ezért érdemes élni a lehetőséggel. Ha megnézzük, a jelenlegi végig változatlan, és például a 12 hónapra fixált kölcsönök kamatai közt nincs akkora különbség, mint azt az ügyfelek rendszerint gondolni szokták.

 

Sokan rövidebb lefutású hitelnél szívesen szavaznak a kezdetben olcsóbb, változó kamatozású változatra. 

 

 

Változó kamatozásnál nem vagyunk függetlenek a pénzügyi piactól

 

 

A kamatemelkedés lehetséges hatásainak átgondolásakor érdemes figyelmet fordítani arra, hogy ezt a költségnövekedést nem tudjuk számszerűen előre megbecsülni. Hiszen azt, hogy hogyan változik a BUBOR - a hitelek árazásához használt mutató -, azt a szerződés megkötésekor nem tudni. 

 

Egy esetben megyünk biztosra: ha az induláskor relatíve drágább, de kiszámítható fix hitelt választjuk. Lehet, hogy ezzel sokkal jobban járunk, mintha elindul felfelé a havi törlesztő.

 

Ha már megvan a hitel

 

A kölcsön típusa mellett nagyon fontos a futamidő jó megválasztása. Bár tényleg kisebbek a havi részletek, ha elnyújtjuk a törlesztés időszakát, de egy hosszú futamidejű konstrukció mindig többe kerül. 

 

Érdemes megnézni, milyen feltételek mellett tudunk elő- illetve végtörleszteni, mert ezekkel a megoldásokkal visszavághatjuk a hitellel kapcsolatos költségeinket.

 

Ha egyáltalán nem szeretnénk aggódni a törlesztés ideje alatt, akkor ajánlott hitelfedezeti biztosítást kötni, amely pénzügyi védelmet nyújt, ha valamilyen okból elakadunk a részletek fizetésével. 

 

A biztosító fizetési kötelezettségét a biztosítás feltételei szabják meg, tehát itt is érdemes az ajánlatot alaposan átnézni. De ha rendelkezünk ilyen szerződéssel, többé nem kell félnünk attól, hogy a munkahely elvesztése vagy betegség miatt adósságba keveredünk.