Sokkal eredményesebbek a kutatások az egyetemi együttműködésekben

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat közlése szerint idén öt egyetemi együttműködési megállapodás is létrejött, amelyeknek köszönhetően innovációs kutatási projektek futhattak az intézményekben, többek közt robottechnológia fejlesztéseken belül, 5G kutatásokban vagy mesterséges intelligencia használatát illetően. Összesen 540 millió forintos támogatásból valósultak meg ezek, és rendkívül eredményesek. 

Az ELKH kezdeményezésére együttműködési megállapodás jött létre a Széchenyi István Egyetemmel (SZE), a Szent István Egyetemmel (SZIE), a Szegedi Tudományegyetemmel (SZTE), a Pécsi Tudományegyetemmel (PTE), illetve az Óbudai Egyetemmel (ÓE) - írják a közleményükben.

A kutatásokhoz 540 millió forint támogatást kaptak az egyetemek, melyből 2021. november 30-ig gazdálkodhatnak. Az együttműködések által kutatásszervezési szempontból sokkal hatékonyabbak lehetnek az egyetemek, nem mellesleg ezeket a projekteket kiterjesztik majd egyfajta innovációs ökoszisztémára, ami az egyetemek körül kezd kialakulni ma Magyarországon.

 

Egyetemi kutatás

Egyetemi kutatás

 

"A kísérleti program fő célja, hogy növelje azoknak a nemzetgazdasági szempontból is fontos, ugyanakkor az ELKH kiemelt tudományos tématerületeibe jól illeszkedő kutatási projekteknek a számát, amelyekben előtérbe helyezik az eredmények hasznosulását. Ez fokozhatja a versenyt, és növelheti a KFI-együttműködések színvonalát is" - írja az ELKH közleményében.

5G és már 6G kutatásra is összesen 150 milliót fordítottak, mesterséges intelligenciára alapozott kibermedikai fejlesztésekre 100 millió forintot áldoztak, összesen 120 millió forint támogatást kapott egy fotokémiai témájú alapkutatási program és egy idegsejtekkel kapcsolatos projekt, de 70 millió jutott egy Precíziós nemesítés a biztonságos élelmiszer-alapanyagért nevű kutatási program is.  

 

 

M. A. 

Forrás: mti