Rövidül a fővárosi CT és MRI várólista

A Főpolgármesteri Hivatal közlése szerint kétmilliárd forintot kaptak az államtól egészségügyi fejlesztésekre, amelyet most Budapest CT és MR programjára költenek. 

Az összeg része egy a fővárosnak juttatandó 50 milliárd forintos egészségügyi támogatásnak. A kétmilliárd forintot most a diagnosztikai vizsgálatok növelésére fordítják.  


A CT és MRI vizsgálatokra sok esetben heteket vagy hónapokat kell várni, magánúton meglehetősen költséges, jelenleg tehát mindenképpen körülményes egy-egy ilyen vizsgálat, pedig rengeteg embernek szüksége van rá. Legyen szó akár daganatos megbetegedésről, akár mozgásszervi torzulásról vagy egyéb súlyos betegségről, egy-egy ilyen felvétel elkészítése és leletezése elengedhetetlen. A hónapokig tartó várakozás akár az állapot súlyos romlásához is vezethet. 

Az MRI és a CT vizsgálat sem kellemes, de hasznos

Az MRI és a CT vizsgálat nagyon hasznos

A beruházás során a Fővárosi Önkormányzat 31 770 CT és 9846 MR-vizsgálatot vásárol a kapott összegből, a budapesti daganatos betegek várólistájának csökkenése várható ezzel. Az önkormányzat közleménye szerint 2019-hez képest a CT vizsgálatok esetében így 88%-os a bővülés, MR esetében 62%. 

Mindezt kibővítették még a 7+3 szabály életbe léptetésével, tehát a vizsgálatnak hét, a leletezésnek pedig további három napon belül meg kell lennie. 
 
 
 
M. A. 
Forrás: mti