Robotsebészeti gépekkel gyarapodik két fővárosi kórház

Az Országos Onkológiai Intézet és konzorciumi partnere a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet 1,3 milliárd forint értékben robotsebészeti gépekkel gyarapodik.

Az Egyesült Államokban és számos európai országban már 20 éve alkalmazzák a sebészeti robotokat, de mostantól Magyarországon is lehetővé válik az egészségügyben való alkalmazása.
 
A "Robotsebészet bevezetése Magyarországon elnevezésű projekt" keretében a két fővárosi kórház konzorciuma az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program finanszírozásában 1,3 milliárd forint támogatást kap robotsebészeti eszközök beszerzésére.
 
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere
 
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szerint az egészségügy több mint 2 évtizedet várt az eszközök beszerzésére. Örül annak, hogy más szakmai területeken is fogják alkalmazni a berendezéseket.
 
Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója elmondta, hogy még 2021-ben beszerzik a két robotsebészeti eszközt és a hozzájuk tartozó két ultrahangos laparoszkópos készülékeket.
 
Dobosi Zsolt, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet főigazgatója arról beszélt, hogy nemrég felújították a műtöket és az urológiai osztályt, ahova elhelyezik a berendezést.
 
A két kórház vállalta, hogy 100-100 műtétet fognak az eszközökkel végrehajtani a projekt 2023 februári befejezéséig.
 
BG
Forrás: MTI, Országos Onkológiai Intézet
Képek: MTI/Balogh Zoltán