Robotok műtenek Budapesten

Több budapesti kórházban is kezdenek elterjedni a robotokkal végzett műtétek.

Az egészségügyi intézményekben használt robottechnikai megoldások 2023-ban már nem csak a gyárakban és az informatikai szektorban nyújtanak nélkülözhetetlen előnyöket, hanem az orvostudomány területén is.

Magyarországon szerencsére egyre több kórház használ robotokat az orvosi műtétek során, követve a globális trendeket, ez pedig hatékonyabb eljárásokat eredményez.

Az Országos Onkológiai Intézet (OOI) és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház 2022-ben jelentős erőforrásokat fordított arra, hogy modern robotokhoz jusson. Az új eszközökkel idén már nem csak egyszerű rutin vizsgálatokat végeznek, hanem komolyabb beavatkozásokat is.

robot_mut_torzs

A roboteszközök nagyon hatékonyak

A kórházak főigazgatói szerint a robotika bevezetése rendkívül sikeres volt a magyar egészségügyben. Az orvosok véleménye alapján a robotok használata jelentős előnyöket kínál a műtétek alatt: a robotok használatával precízebbek, a regenerációs idő pedig lerövidül.

A magyar robotsebészeti projekt pontosan egy éve, az az 2022 februárjában indult el. Azóta több mint 700 sikeres beavatkozást hajtottak végre robotok segítségével a magyar kórházakban, ez pedig egy komoly mutató, nem hiába tartják sikeresnek a programot.

Az egészségügyi intézményekben használt robotok szerepe várhatóan tovább nő Magyarországon az idei évben. A tervek szerint 2023-ban újabb robottechnikai berendezések érkeznek Magyarországra, hogy korszerűbbé és precízebbé tegyék a legnehezebben végrehajtható beavatkozásokat, ezzel támogatva az életek mentését.

Forrás: MTI
CS.SZ.