Paralimpiai sportközpont létesül Csepelen

A Magyar Parasport Napját tartják február 22-én, ezen jeles napon jelentette be a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Szabó László, hogy Csepelen paralimpiai sportközpont épül. A létesítmény a Béke téri sportkomplexumban kap helyet.  

Még az idén tervezik az alapkőletételét annak a paralimpiai központnak, amelyet Csepelen építenek meg a tervek szerint. A parasportokat egyre inkább elismerik, az állami támogatás is széleskörűbb, mint eddig bármikor. A paralimpiai sportágak így népszerűsödhetnek a fogyatékossággal élő személyek körében.  

 

Fogyatékossággal élő személyek

Fogyatékossággal élő focisták

 

A parasportolók olimpiai jutalmát nemrég emelte meg a kormány 43 százalékkal, ezzel is elismerve a sportolók különleges teljesítményeit. Ez azt jelenti, hogy az aranyérmes 25 millió forintot kap győzelméért cserébe, és díjazzák az első nyolcba került versenyzőket is. A Szervátültetettek Világjátékán, a Siketlimpián és a Speciális Olimpia Világjátékokon résztvevő sportolók is kapnak állami támogatást a jövőben.  

A központot kifejezetten fogyatékossággal élő sportolók számára alakítják ki, de nemcsak ők, bárki használhatja majd a jövőben. Multifunkciós lesz tehát az új csarnok, és a parasport teljes spektrumát kiszolgálja majd. November óta tudni lehet, hogy a Csepeli Sport Club ismét csepeli kezekbe kerül. A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány visszavásárolta a Csepel SC Alapítványt, így a paralimpiai központ építése sem ütközhet akadályba.  

 

M. A. 

Forrás: mti