Önvezető járművek a BME-n

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán (BME VIK) rendhagyó versenyt rendeztek.

Önvezető járművek versenyeztek a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán (BME VIK). A 2023 februárjában megrendezett autonóm verseny a BME VIK egyik féléves tantárgyának keretében került megrendezésre.

Az eseményen 8 csapat, köztük 5 junior és 3 senior formáció küzdött az elsőségért, amelyet az a csapat szerezhetett meg, amely a legrövidebb idő alatt teljesítette az akadálypályát és a gyorsasági verseny futamot.

onvezeto_torzs

A verseny jövőre is szeretné megrendezni a BME

Az úgynevezett RobonAUT verseny a BME VIK tanulóinak nyújt lehetőséget az önvezető autók megtervezésére és való életbe hozatalára, így az esemény nagy jelentőséggel bír a jövő közlekedésének szempontjából.

A vetélkedőn zömében villamosmérnök és mechatronikai mérnök szakos hallgatók voltak jelen. A verseny célja volt többek között az is, hogy bővítsék a hallgatók gyakorlati ismereteit és kapcsolatot tudjanak teremteni a vállalati szektor képviselőivel.

A műegyetemi kihívás lényege az volt, hogy a versengő csapatoknak úgy kell átalakítani egy modell autót, hogy az képes legyen emberi beavatkozás nélkül, a lehető legrövidebb idő alatt teljesíteni a pályákat.

A pálya elrendezése előre ismert volt, de az elvárt bejárási és haladási útvonalat nem tudták előre a résztvevők. A versenyek alatt tilos volt bármilyen kommunikáció a robotok és a külvilág között.

Forrás: BME
CS.SZ.