Önvezető autók gyártását forradalmasíthatja a BME fejlesztése

A Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem kutatói világszinten is lenyűgöző technológiát szabadalmaztatnak. Az automatikus mozgásszabályozó rendszerükhöz hasonló kevés van a világon, az önvezető autók piacát forradalmasíthatja a BME új fejlesztése.  

Az egyetem közleménye szerint az automatikus mozgásszabályozó rendszerüket autonóm, vagyis önvezető járművekben használják majd. A rendszer segítségével a jármű veszélyhelyzetben is tud manőverezéseket végrehajtani anélkül, hogy emberi beavatkozásra szükség lenne.  

A berendezés baleseteket előzhet meg, növeli a járművek biztonságát, és eddig megvalósíthatatlan mozgásokat is lehetővé tesz. A rendszer nemzetközi szinten is versenyképes lehet. Eszközük mellett egy olyan algoritmust is létrehoztak, amely az eddigieknél sokkal hatékonyabb irányítást biztosít a vészhelyzetbe kerülő autók esetében. A BME kutatói már túlvannak a szabadalmi bejelentésen. 
 
 
Emberi beavatkozás nem is kell
Emberi beavatkozás nem is kell 
 

Az autonóm járművek technológiai újításai forradalmasíthatják az egész közlekedést. A BME-n kívül még két egyetem van a világon, amelyik veszélyhelyzetben reagálni képes járművet fejleszt, a budapestiek eredményei az autonóm járműfejlesztés leginnovatívabb technológiai újításaival is felveszik a versenyt. Ha a fejlesztésüket pozitívan fogadják az autógyártó nagyvállalatok, akár pár éven belül megjelenhetnek a teljesen önvezető gépjárművek az utakon. Emberi beavatkozás nélkül haladhatnak az autók, akár a futurisztikus filmekben. 

Ahogy a BME közleményében részletezi, ezeknek fejlesztéséhez leginkább intelligens technológiákat: a mesterséges intelligencián alapuló szoftvereket, a fényérzékelést, távolságmérést mérő LiDAR-ok, a radarérzékelési technológiák a járművek körüli tér érzékeléséhez, valamint a járműirányításhoz, navigáláshoz és vezetéshez is alkalmazott szenzorokat használják.

 

 

M. A. 

Forrás: mti