Okos technológia lakóparki környezetben

A lakópark tervezés során ma már magától értetődő szempontnak számít a környezettudatosság. Az ingatlanvásárlás iránt érdeklődők is gyakran fontosnak tartják, hogy a fenntartható fejlődés jegyében tegyék le a voksot egyik vagy másik lakás mellett.

A lehetőségek száma egyre bővül, és az energiatakarékosság mellett az okos technológia is sokszor megjelenik az ingatlanok tervezésekor és kivitelezésekor. 

 

Csökkentsd ökológiai lábnyomod!

 

Az okos otthonok elsősorban az energiatakarékosságot szolgálják. Nem véletlen, hiszen a környezettudatos gondolkodásmód minden korábbinál gyakrabban felmerülő téma manapság. A bevásárlóközpontokban használatos nejlon csomagolóanyagok lecserélése, vagy a szelektív hulladékgyűjtés egy-egy lépés afelé, hogy csökkenteni tudjuk ökológiai lábnyomunkat. Hasonlóképpen van ez a lakóingatlanok esetében is. Miért működne a fűtés magas hőfokon, ha nem is tartózkodunk otthon? A takarékosság ellenére azonban mindannyian szeretnénk, ha kellemes belső mikroklíma fogadna bennünket a hazaérkezéskor. Az akár távolról is állítható fűtés-hűtéstechnika, árnyékolás vagy légtisztító berendezés remek választásnak bizonyulnak ahhoz, hogy a kényelmet ne kelljen feláldozni a környezettudatosság oltárán. 

 

Irányíts okostelefonnal! 

 

Az okostelefon ma már egyetlen ember zsebéből sem hiányozhat. Magától értetődő tehát, hogy az okos otthonok rendszereinek irányítása ezen keresztül a legegyszerűbb. A megfelelő applikáció használatával akár már az irodából beállíthatod, hogy otthon milyen környezet fogadjon. A korszerű technológia egyre többek otthonában megtalálható, bár kétségtelen, hogy kiépítése nem a legolcsóbb. Hosszú távon nézve azonban éppen úgy megtérülnek ezek a befektetések, mint a napenergia felhasználása. 

 

Közösségi kapcsolatok építése 

 

A mai kor embere számára az igényes és lehetőség szerint energiatakarékosan üzemeltethető környezet mellett az emberi kapcsolatok építése is lényeges. Nem csak az üzleti életben igaz ez, hanem a közvetlen magánszférában is. A lakóparkok lehetővé teszik, hogy közösségi tereikben találkozhassanak egymással a lakók, ismerkedhessenek, közösen tölthessenek időt. A közösségi könyvtár, a már sok lakópark esetében megtalálható wellness részleg éppen úgy remek választás, mint a csak közösségi nappaliként ismert megoldás. 

 

Lakópark egyéni igények szerint 

 

A LIVING információi szerint kifejezetten sokan érdeklődnek az egyéni igények szerint alakítható ingatlanok iránt. Nem csak a falak színére vagy a burkolatok típusára igaz ez, hanem például a beépített okos technológiát illetően is. Mivel ezek az árat megemelhetik, azért gyakran egyéni döntés függvénye, hogy mennyit költ a leendő tulajdonos a környezettudatos és ezzel egyidejűleg sokszor energiatakarékos rendszerekre. 

 

A lakóparkok mindig is jelen voltak az ingatlanpiacon. Napjainkban azonban újszerű megoldásokat kínálnak, ezzel felzárkózva a XXI. századi igényekhez és elvárásokhoz. Ezek között előkelő helyet foglalnak el az energiatakarékos megoldások, hiszen mind többen belátják, a bolygó nem csak a miénk, hanem a jövő generációié is. Nem mindegy, mekkora ökológiai lábnyomot hagysz magad után, és egyúttal milyen környezetben található otthonod. A biztonság, a korszerűség és a kényelem sajátos egyvelegét kaphatod meg a megfelelő lakópark segítségével. A fenntarthatóság érdekében változtatások szükségesek lakhatási és energiafelhasználási szokásaink terén. A korszerű lakóparkok ehhez kínálják újszerű megoldásaikat.