Ökorobottal találkozhatnak a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozóra látogatók

Találkozhatnak a Compocity ökorobottal, akik ellátogatnak a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expóra és Világtalálkozóra – jelentette be Áder János államfő a Kék bolygó című podcast adásában.

Budapesten a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ területén rendezik meg 2021. november 29-e és december 5-e között a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expót és Világtalálkozót, ahol az érdeklődők megismerhetik a magyar fejlesztésű Compocity elnevezésű ökorobotot
 
Az ökorobot komposztot készít
 
Ádes János államfő úgy gondolja, hogy az ökorobot hozzájárulhat a körforgásos gazdaság kialakításához. A fenntarthatósági kihívások kérdéskörénél mindig felmerül, hogy egyéni szinten mit lehet tenni az élelmiszerpazarlás és klímaváltozás ellen.
 
Pancsa Emese, az ökorobot megálmodója hollandiai ösztöndíjának ideje alatt talált rá arra a komposztáláshoz megfelelő mikroorganizmusra. Haza már a Compocity terveivel érkezett. A fejlesztő egyszerű megoldást keresett arra, hogyan lehet játékosan, közösségként komposztálni.
 
Két befektető támogatásával 2020-ban kezdték el gyártani az első ökorobotokat, majd 2021-ben elindították a hazai piacokon a pilot és termék revíziót. A partnerek visszajelzése alapján előkészítették a sorozatgyártásra a telepet, így hozzáfogtak a kollaboratív partnerek nemzetközi szintű felkutatásához. Céljuk, hogy minél előbb, minél nagyobb mennyiségben elérhetővé váljon mindenki számára a Compocity.
 
Pancsa Emese a podcast beszélgetésben elmondta:" A levegő nélküli, szagtalan eljárás a műtrágyáéhoz hasonló beltartalmi értékű komposztot készít és több alapanyagot tud feldolgozni, mint a közismert kerti komposztálás. Kerülhet bele például szilárd tejtermék, hús, déligyümölcs is:"
 
Áder János szerint, amennyiben megfizethető áron megvásárolhatóvá válik a berendezés, akkor a befektetők és a vevők érdeklődését is felkelti majd a Compocity.
 
BG
Forrás: MTI, Compocity, Forbes, Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó
A képek illusztrációk