Mozgatórobotot vetnek be a Szent János Kórházban

Úgynevezett prodrobot nevű eszközt kapott a Szent János Kórház Gyermekgyógyászati Rehabilitációs Osztálya. Az orvostechnikai eszköz segítségével a mozogni nem vagy alig tudó gyerekek specifikusabb kezelésben részesülhetnek. 

A gépet az úgynevezett SMA-s gyermekek terápiájában vetik be elsősorban, ők egy veleszületett, gerinc eredetű izomsorvadással élnek, sokuk mozogni is alig tud. A gép segítségével hatékony kezelést kapnak, látványos és gyors fejlődést hozhat a gyerekek állapotában.  

 

 

a segítő prodrobot

A segítő prodrobot

 

A bénító SMA 

spinális izomatrófia (SMA) egy nem csupán gyermekeket érintő genetikai rendellenesség, amely öröklődik ugyan, de az örökítő sok esetben nem mutat tüneteket. A betegség során a gerincvelőben található mozgató sejtek károsodnak, lassú leépülést, sok esetben bénulást ígérő izomsorvadást idézve elő a páciensnél. A kórnak négy típusa ismert attól függően, mikor alakul ki és milyen lefolyású. Az izmok rendszeres mozgatása a terápia során elengedhetetlen, de körülményes. Rendkívül sokat tud segíteni egy ilyen helyzetben a robot technológia.  

Mit tud a prodrobot? 

prodrobot egy mozgásfejlesztő eszköz, amely specifikusan az SMA-s személyek kezelésében vesz majd részt a Szent János Kórházban. Megfelelő támasztást ad a betegnek, de segíti az izmok terhelését, így sokkal hamarabb tanul meg a páciens újra járni vagy mozogni, hiszen nem több ember összehangolt munkájáról van szó. A páciens tudását segíti a gép, így olyan tempóban tudnak haladni, amilyet az egészsége előfeltételez. 
 

 
M. A. 
 
Fotó: bethesda.hu