Modern megoldást tesztel a BKV

Jövőbe mutató technológiákat fejleszt és tesztel Budapesten a Budapesti Közlekedési Zrt.

Olyan innovatív technológiát tesztel a magyar fővárosban a Budapesti Közlekedési Zrt., ismertebb nevén a BKV, amely képes lehet megelőzni a baleseteket a villamosokon. A fejlett megoldás egy ütközéselkerülő szoftver, amely előre jelzi a veszélyre a villamosvezetőket.

Ennek a jelzésnek az eredményeképp a villamosvezetők is jóval korábban észlelhetik az esetleges problémákat és hamarabb tudnak közbelépni fékezéssel, hogy megakadályozzák a baleseteket. 

A villamosokon alkalmazható technológiát a Robert Bosch Csoport fejlesztette ki. A nagyvállalat augusztus végén mutatta be a nyilvánosság számára a rendszert. A bemutatón elárulták, hogy már évek óta zajlanak a kutatások, hogy a projekt sikerrel járjon. 

villamos_torzs_bpn

Az innovatív megoldást minden sínpályára külön be kell kalibrálni

Statisztikai adatokkal is szolgáltak a bemutatón: 1 millió kilométeren 1 villamos átlagban 2,3 balesetet okoz. A korszerű technikának köszönhetően ez az alacsony mutató tovább csökkenhet. 

A csúcstechnológia kamerákkal és radarszenzorokkal működik, illetve egyedisége, hogy az összes budapest sínpályára egyedileg kell beállítani. A vadiúj megoldás így már 75 méterről is képes észlelni a lehetséges balesetet okozó történéseket. 

Forrás: MTI
CS.SZ.