Mobiltelefonok a frontvonalon innen és túl

A korlátozások életbe lépésével nemcsak a lelki egyensúlyunkra, de a mobiltelefonokra nehezedő teher is megnőtt. A menekülési stratégiánk szó szerint kézzel fogható eszköze lett, amivel a szokottnál ingerszegényebb környezet nyomása alól próbáltuk felszabadítani magunkat. 

Nemcsak a személyes kapcsolatok hiányát töltöttük be vele, de a munkában, tanulásban is nagy hasznát vettük a mobiltelefonok extra tulajdonságainak. A korlátozások enyhítésével sem ért véget azonban ez a tendencia, hiszen az elmúlt két hónap bebizonyította, máshogy, másként is lehet dolgozni, tanulni, és ez feltehetően komoly változásokat fog eredményezni a társadalom egészében. Éppen ezért át kell gondolnunk azt is, hogyan vértezhetjük fel a mobiltelefont a hétköznapokkal járó kihívások ellen.

 

Mobiltelefonok védelme a sérülések ellen

 

Egy képzeletbeli bevásárlólista legelőkelőbb helyén a védőtokok, és a kijelzővédő üvegek/fóliák szerepelnek.

A legtöbb gyártó saját tervezésű tokkal áll elő amikor piacra dob egy új készüléket, és ezek néha kompatibilisek a régebbi modellekkel is, máskor viszont teljes mértékig az új eszközre vannak szabva. Egy azonban közös bennük: a precíz tervezés, aminek köszönhetően minden portot, csatlakozót és funkciót úgy használhatunk, ahogyan azt megszoktuk.

telefontokok

Mechanikai védelem

 

Valószínűleg legalább egyszer mindenki szembesült már azzal a kellemetlen helyzettel, hogy leejtette a telefonját. 

 

Életszerű véletlenek bármikor adódhatnak:

  • Télen elgémberedik a kezünk, és hát ugye a kesztyűben nem működik az érintőképernyő. Kivéve, ha van kapacitív kesztyűnk!

  • Nyáron meg vizesek vagyunk, élvezzük, hogy végre kiszabadulhattunk a négy fal közül.

  • Valaki meglök a metrón, amikor éppen a közösségi médiát böngésszük, vagy cikket olvasunk.

  • Mekkora menőség már szelfit lőni sziklamászás közben, vagy 

  • megörökíteni egy ritka madarat, növényt kirándulás közben!

De még egy viszonylag biztonságosnak ítélt környezetben is adódhatnak váratlan szituációk:

  • Otthon a gyerek ejti le a mobilt, mert akkora elánnal rohan, hogy megmutasson valamit, hogy nem figyel a lába elé,

  • A kutya dönt úgy, hogy akkor ő most szól, hogy sétálni akar, és Blöki a nyakunkban köt ki, a mobil meg a márvány padlólapon. Naná, hogy kijelzővel lefelé!

  • Egy új receptet böngészünk éppen a konyhában, egyik kezünkben fakanál, a másik, nem éppen tiszta kezünkkel a mobilt nyomkodjuk.

  • Mivel a szerelő ezúttal nem akar házhoz jönni, a neten kell utánanézni annak, hogyan is kell szétkapni és kicserélni a törött lefolyót a mosdókagylóban.

A lényeg, hogy szó szerint bárhol, és bármikor adódhatnak véletlenek. A saját vagy mások figyelmetlensége üt vissza, a mobiltelefon tehát mindenképpen igényli egy megfelelő minőségű védőtok óvó ölelését.

telefon tok

Milyen védőtok fajtákkal találkozhatunk?

 

Szilikon tokok

A lágy, rugalmas, mégis ellenálló, sokszor átlátszó, mintás, vagy színezett szilikon védőtokok elsősorban a szennyeződéseket tartják távol a mobiltelefontól, és ezzel megóvják azt a karcolásoktól.

Bőr tokok

Az elegáns, általában kézzel készített, belül is puha bőr, vagy mikroszálas borítással ellátott Apple bőrtokok elsőrangú bőr alapanyagból készülnek. A bőr természetes fizikai tulajdonságai általános védelmet nyújtanak a készülék számára por, szennyeződések, és ami fontos, a hideg és nedvesség ellen.

Kemény tokok

Általában kemény szilikon (TPU), polikarbonát vagy egyéb kompozit/fém kombinációjával óvják a mobiltelefont ütés, leesés, karcolás, súrlódás, egyszóval, a komolyabb mechanikai sérüléseket okozó kockázatok ellen.

Ütésálló tokok

Az ütésálló tokok az átlagnál magasabb szintű, általában a katonai szabványoknak is megfelelő ütésállósággal rendelkező tokok. Nem egy közülük alkalmas arra is, hogy a sporttevékenységek - a Spigen Gearlock iPhone 11 tok például kerékpározás - közben nyújtsanak hatékony védelmet a telefonunk számára.

Vízálló tokok

Alapvetően a legtöbb modern okostelefon vízálló, ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk, hogy a megadott paraméterek a tesztkörülményekre vonatkoznak, amit meghatározott mélységben és nyomáson végeznek el, mégpedig vezetékes vízben. A szabadvizek ásványi összetétele ezzel nem azonos, arról nem is beszélve, hogy ha éppen búvárkodás közben 150 méteren szeretnénk lefotózni a vízalatti szépségeket, ahhoz mindenképpen kifejezetten vízálló tokra lesz szükségünk.

Bumper keretek

Az ellenálló fém, vagy fémötvözetből készült bumper keret kiemelt védelmet biztosít a mobiltelefon peremének és sarkainak, tekintve, hogy leeséskor a mobil leggyakrabban a sarkával vagy az oldalával érintkezik először a talajjal. Ilyenkor előfordulhat, hogy rendkívül szerencsétlenül esik a készülék és sugárirányban bereped a kijelző is. Az iPhone SE (2020) bumper keret ez ellen is passzív védelmet nyújt.

Kinyitható tokok

Ezek a védőtokok már nem passzív, hanem aktív védelemmel szolgálnak az érintőképernyő számára is a karcolás, por, szennyeződések, nedvesség, és enyhébb fizikai erőbehatások ellen.

Becsúsztatható tokok

A becsúsztatható tokok előnye, hogy úgy nyújtanak teljeskörű védelmet a mobil számára, hogy közben kényelmesen elférnek egy nadrág vagy kabátzsebben, mégis gyorsan kivehető belőlük a mobiltelefon. Rendkívül vékonyak, így szinte észrevehetetlenül lapulnak meg a zsebekben. Enyhébb fokú mechanikai védelem, valamint a por, a szennyeződések és a nedvesség távoltartása a céljuk. Általában bőrből készülnek és rendelkeznek wallet funkcióval is.

(Az alapfunkcióján túl némely tok úgynevezett wallet funkcióval is rendelkezik, azaz pénztárcaként, kártyatartóként is megkönnyíti az életünket.)

Hibrid tokok

A teljes védőtok és a bumper keret tulajdonságait ötvözi a hibrid tok, ami amellett, hogy körbeöleli a mobiltelefont, kiemelt védelmet nyújt a sarkak és az élek számára egyaránt. A precizitásra és biztonságra kiemelt figyelmet fordító Spigen iPhone SE Neo Hybrid Crystal modellje amellett, hogy tökéletes védelmet biztosít, letisztult, elegáns, az iPhone sziluettjét őrző esztétikával támogatja a hétköznapi igénybevételt.

 

Némely tok emelt peremű, amivel egyfajta passzív védelmet biztosít a kijelző számára is. Akár fejjel lefelé is az asztalra tehetjük a mobiltelefont, az emelt perem megóvja a kijelzőt, hiszen nem ér az asztalhoz. A biztonság legmagasabb szintje azonban az, ha a védőtok mellett kijelzővédő fóliával, vagy edzett kijelzővédő üveggel is felvértezzük a mobiltelefont.