MI segíti az orvosokat a Szent Margit Kórházban és a Neurológiai Klinikán

Egyre több helyen alkalmazzák sikerrel a mesterséges intelligenciát kórházi kezelések esetében. A Szent Margit Kórházban a tüdőrák szűrését segíti az MI. 

A low-dose CT-vizsgálatoknál vetettek be legutóbb mesterséges intelligencián alapuló szoftvert, hogy könnyítsék, egyszerűsítsék és gyorsítsák a tüdőrák szűrését. 


A szoftver az alig látható eltéréseket is megmutatja a CT felvételeken, így az orvosok gyorsabban és pontosabban tudják felálltani a diagnózist, beállítani a szükséges kezelést és terápiát, megtervezni az esetleges műtéteket. Emellett a gyógyulási esély is nagyobb, hiszen minél kisebb daganatot vesznek észre, annál nagyobb az esélye a gyorsabb és hosszantartóbb felépülésnek. 
 
Nemrég az a kísérleti jelleggel bevezetett projekt is sikerrel zárult a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikáján, amely mesterséges intelligencia használatával gyorsította a stroke-on átesett betegek ellátási folyamatát. 

Gyorsabban felismerhető a betegség

Gyorsabban felismerhető a betegség

 


A Neurológiai Klinikán hét hónapig használják ingyenesen, teszt jelleggel azt a mesterséges intelligencián alapuló szoftvert, amely a stroke-on átesett páciensek felépülésén és ellátásán igyekszik javítani. 


Az MI-n alapuló szoftver a CT vizsgálat után másodperceken belül megmutatja a károsodás és az érelzáródás lokációját, méretét, a keringési következményeket és a megmenthető területekről is küld adatokat. Emellett ez az eredmény a weben is azonnal megosztható, így egy teljesen más kórházban dolgozó specialistának is elküldhető, aki percek alatt megkaphatja és kiértékelheti, elemezheti azt. 


Az eredmények azt mutatták, hogy a kezelési idő is csökkent az MI használata után, és a gyógyszeres vérrögoldó kezelés aránya is javult. 


Stroke esetén egyáltalán nem opcionális a gyors ellátás, hiszen egy komplex problémáról van szó, amely komplex megoldásokat igényel, a betegség kórlefolyását ismerve minél előbb. Ez percekben mérhető időintervallum, maximum egy óra alatt már kész kell lenniük a terápiás javaslattal, ezért számottevő az MI bevezetése az orvoslásban. 


A klinikán továbbra is ingyenesen használhatják a szoftvert a kísérlet befejezte után is. 

 

 

M. A. 

 

Forrás: index.hu