Mesterséges intelligencia tanszéket avattak az ELTE-n

Az ELTE informatika karán a Bosch támogatásával létrehozott mesterséges intelligencia tanszéket avattak.

Az ELTE Informatikai karán létrehozott mesterséges intelligencia (MI) tanszék hozzájárul többek között az önvezető járművek, az ipari automatizáció, a gépi látás és az emberi agyműködést egyre jobban leképező neurális rendszerek fejlesztéséhez.
 
Mesterséges Intelligencia tanszéket avattak az ELTE-n
 
Az ELTE és a Bosch Csoport együttműködésének köszönhetően az intézmény közvetlenül bekapcsolódhat az ipari innováció nemzetközi folyamataiba, míg a vállalat kutatás-fejlesztési tevékenysége számos eredménnyel gazdagodhat.
 
Az ELTE és a Bosch közös kutatási területe a 4-es és 5-ös szintű önvezetést támogató rendszerek fejlesztése, ahol a gépi intelligencia már teljes mértékben, emberi felügyelet és beavatkozás nélkül képes átvenni a járművek biztonságos irányítását. A Bosch az ipari háttér és a szaktudás biztosítása mellett a gyakorlati megvalósításban is segítséget nyújtott az ELTE-n létrehozott tanszéknek.
 
Az MI-vel kapcsolatban több projekt van folyamatban az egyetemen, ma már szinte minden tudományterületen beépült a kutatásba és az oktatásba.
 
A megújult, 400 négyzetméteres tanszéken a tantermek mellett rugalmasan használható kutatói munkaállomásokat, az együttműködést segítő teret, workshop szobát és könyvtárhelyiséget is kialakítottak.
 
BG
Forrás: MTI
Képek: Szigetváry Zsolt