Mesterséges intelligencia tanszék épült Budapesten

Az ország legelső mesterséges intelligenciával foglalkozó tanszéke létesült a fővárosban.

Egy jelentősnek mondható, jövő technológiákhoz kapcsolódó fejlesztés valósult meg Budapesten a napokban, hiszen több komoly piaci szereplő összefogásával mesterséges intelligencia tanszék alakult. A tanszék Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) informatikai karán lett kialakítva.

A informatikai kar épületében véghez vitt fejlesztés további jövő technológiák elterjedését is előrevetítheti Magyarországon. Az ipari tanszék a Bosch csoport partnerségével és támogatásával jött létre. A vállalatcsoport fontos szereplője Magyarország fejlesztéseinek, hiszen számos üzemükben zajlanak kivételes projektek.

Az új tanszéken zajló kutatásokkal a szakemberek tovább fejleszthetik Magyarországon az ipari automatizációt, a gépi látást, valamint az önvezető autókhoz kapcsolódó technológiai megoldásokat. A karon az emberi agyműködés megismerésén és leképezésén is dolgoznak majd a kutatók, hiszen a neurális rendszerek korszerűsítése is a projektek között van.

ai_tanszek_torzsbpn

A mostani beruházás Magyarország első mesterséges intelligencia tanszéka


A most átadott beruházás nagyban segítheti azt, hogy a későbbiekben minél több ehhez hasonló együttműködés jöjjön létre Magyarországon a felsőoktatás és az ipari szereplők között. Az ELTE és a Bosch partnersége az egyetemeken megindíthatja a kutatás-fejlesztési folyamatokat is.

Magyarországon egyébként pontosan 3 éve jelentették be, hogy létrehozzák a Mesterséges Intelligencia Koalíciót, amelynek küldetése, hogy hazánk Európa élvonalába kerüljön a mesterséges intelligenciát alkalmazó fejlesztések területén. A mostani beruházás is éppen ezt a tervet erősíti. 

Forrás: MTI
CS.SZ.