Mesterséges intelligencia segítheti a krónikus sebek ellátását

A Nemzeti Kiválósági Program zárókonferenciáján mutatták be a kutatók, hogyan adja át a mesterséges intelligencia az orvosok szaktudását mobilapplikáción keresztül az ápolóknak.

A közelmúltban mutatták be a Nemzeti Kiválósági Progam zárókonferenciáján a budapesti Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet és a MedInnoScan Kft kutatói a mobiltelefonos applikációra fejlesztett mesterséges intelligencia prototípusát.
 
A mesterséges intelligencia javaslatot tesz a seb gyógyulását legjobban elősegítő kötszertípus alkalmazására
 
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által, a Nemzeti Kiválósági Program keretén belül finanszírozott „A mesterséges intelligencia matematikai alapjai” elnevezésű kutatás 2018-ban indult azzal a céllal, hogy felzárkóztassa hazánkat a gépi tanulás terén.
 
A világon forradalmi áttöréseket értek el a mesterséges intelligencia (MI) területén, ezért stratégiai fontosságú cél, hogy hazánk is részese legyen az új eredmények által elérhető gazdasági, társadalmi és tudományos előnyöknek. A program legfontosabb célkitűzése volt, hogy olyan tudásközpontokat fejlesszen, melyben összevonja azokat a kutatókat, akik különböző témakörökben már dolgoztak mesterséges intelligenciával. A célok megvalósításáért 2 kutatóhely és 3 egyetem konzorciumot hozott létre.
 
Bár a kutatási időszak felénél berobbant a koronavírus járvány, mégis minden konzorciumi tag kitartott és tovább folytatta a munkát. Kísérleti jelleggel fejlesztették ki az orvosi alkalmazást, melynek célja, hogy segítse a krónikus sebek ellátását és mielőbbi gyógyulását.
 
A kutatás alapját adta, hogy a betegek sebeinek ellátása, átkötözése jelentős terhelést jelent az egészségügyi rendszerre nemcsak a kórházi ellátás ideje alatt, hanem az beteg otthonában is. A gyógyulási folyamat hónapokig, akár évekig eltarthat. Hazánkban mintegy 200 ezer ember szorul átlagosan 2 naponta rendszeres sebkötözésre.
 
A kutatók által kifejlesztett MI egy mobilapplikáción keresztül segíti átadni az orvosok szaktudását az ápolók számára oly módon, hogy a seb állapotának megfelelő, a gyógyulást elősegítő kötszertípusra tesz javaslatot- mondta el Farkas Péter, a Magyar Sebkezelő Társaság elnökségi tagja, az Országos Mozgásszervi Intézet-OORI Szeptikus Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályának vezetője.
 
„A kutatáshoz szükséges, 5500 páciensről készült 220 000 kép összegyűjtésében országos összefogással mintegy 70 intézmény vett részt, a Pécsi Tudományegyetem vezetésével a négy orvosegyetem, az OORI mint országos intézmény, egy tucat kórház és több mint ötven ápolási szolgálat, illetve magánpraxist folytató sebkezelő centrum is” – mondta el Szoldán Péter, a MedInnoScan Kft. ügyvezetője.
 
A tervek szerint jövőre már az MI segítheti az ápoló szakszemélyzet munkáját.

 
BG
Forrás: NKFIH, MTI, Egészségkalauz, HVG
A képek illusztrációk