Merjünk-e költözni kisgyermekkel?

Sokan halogatják a költözködést a gyerekek miatt, de sokszor pont értük van rá szükség. Nehezített terepen mozgunk gyerekkel, de nem érdemes halogatni. Összeszedtük néhány ötletet, ahogy könnyebb.

 

Ismerős képlet: megszületnek a gyerekek, nőnek, mint a gomba és nagyon szeretnének már egy saját szobát. Ehhez viszont költözködni kell, ami önmagában is kihívás, hátha még néhány kisgyerekkel nehezített terepen kell mozognunk. 

 

A lakásárak annyira elszaladtak a fővárosban, hogy egy pesti garzon árából bizonyos helyeken vidéken családi házat tudunk venni, ami nagy lehetőség a sokgyerekeseknek. De hogyan fogjunk hozzá a költözéshez?

 

Mikor induljunk neki?

 

Alapvetően egy kisebb gyerekkel költözni könnyebb, mert ők még nem annyira a helyszínhez, mint a személyekhez, apához, anyához kapcsolódnak. Nekik kicsit könnyebb elszakadni a régi falaktól és megszokott játszóterektől. A nagyobb gyerekeknek már kialakult baráti köre van, amitől szintén nehezebb elválni.

 

Ki segíthet?  

 

Belföldi és nemzetközi lakossági költöztetéshez is érdemes profi cégek segítségét igénybe venni, különösen, ha nagyobb távolságra költözünk. Már a hűtő és a mosógép szakszerű csomagolása és mozgatása is jelenthet olyan értékmegóvást, ami miatt a költöztető cég igénybevétele kifizetődő, hiszen a kátyús utakon könnyen elmozdulhatnak és törhetnek a csomagok a teherautóban. Ha új háztartási gépeket kell venni emiatt, már többe kerül a költözés, mint profikkal, akik sérülésmentesen dobozolják és szállítják értékeinket.

 

A profik mellett a második legnagyobb segítség a család. Nagyon sok nehézségtől óv meg minket is és a gyerekeket is, ha van olyan nagymama, vagy nagynéni, aki vigyáz a kicsikre, míg a nehezét lefutjuk. 

 

Hogyan segítsünk a gyerekeknek?

 

Időzítsük a költözést óvodai, vagy iskolai szünetre, hogy legyen időnk mindenre és a stressz ne a kicsiken csapódjon le. Nekik is nagyon sokat jelent, ha van idejük hozzászokni az új környezetükhöz, mielőtt egy új iskolában, vagy óvodában kell helytállniuk. 

 

Költözésnél segíthet, ha külön szoba, vagy egy kisállat várja az új otthonukban a gyerekeket

 

Meséljünk nekik arról, hogy mi fog következni! Mondjuk el, hogy mi jót várhatnak az új helyen, például kapnak saját szobát, vagy tarthatnak kisállatot, közelebb lesz a mama vagy egy kedvenc kirándulóhelyük. Találjuk meg, hogy mi lehet a kicsik számára is vonzó az új helyben és helyezzünk arra hangsúlyt.

 

Rajzoljuk le nekik és velük az új otthonukat! Már az egészen kicsi gyerekek is könnyebben ki tudják fejezni az érzéseiket rajzokon keresztül. Ez egyrészt vizuálisan segíti őket elképzelni, milyen lesz az új otthonuk, másrészt stresszoldásnak is kiváló.

 

Játsszunk velük sokat az új helyen! Hagyjuk, hogy bújócskával fedezzék fel az új otthonuk helyiségeit, vagy mondjunk nekik meséket a kert fáiról. A határt csak a fantáziánk szabja. A legfontosabb, hogy vonjuk bele a kicsiket a változás kezelésébe. Együtt ez is könnyebb lesz.