Mentális betegségek okait vizsgálja egy pesti és debreceni cég közös fejlesztése

Egy új magyar orvostechnikai fejlesztést valósított meg a budapesti székhelyű InnovITech Kft a debreceni UD-GenoMed Kft-vel közösen, melyhez szakmai közreműködőként a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika is csatlakozott. A fejlesztéshez a  Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 175 millió forinttal járult hozzá.

A kifejlesztett rendszerrel képesek megvizsgálni a bélflóra összetétele és a pszichés megbetegedések közötti kapcsolatot. Azért fontos a kettőt együtt vizsgálni, mert a bélflóra baktériumainak változásai kölcsönhatásban állnak az emberi szervezettel, mely a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór vagy a Huntington-kór kialakulásához vezethet. A fejlesztéssel javulhat a betegek gyógyszeres kezelésének hatékonysága.
 
Azok fogják kérni az elemzést, akiknek segítséget jelenthet a megfelelő kezelés kiválasztásában
 
A rendszer képes a klinikai adatok rögzítésére, a beérkezett kísérleti nyersanyagok feldolgozásához szükséges munkafolyamatok támogatására, a mikrobiom-elemzési folyamat végigkövetésére, valamint a klinikai és új generációs szekvenálási adatok közötti összefüggések feltárására.
 
Az InnovITech szerint elsősorban azok fogják kérni az automatizált elemzést, akiknek segítséget jelenthet a megfelelő kezelés kiválasztásában.
 
A kutatási projekt több mint 250 millió forintba került, melyhez 175 millió forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal.
 
A cég az UD-GenoMed Kft-vel közösen vett részt a projektben, melyhez szakmai közreműködőként a Semmelweis Egyetem Pszichiátrirai és Pszichoterápiás Klinika csatlakozott.
Az eredményekről tudományos közleményben is beszámolnak majd.
 
BG
Forrás:MTI, InnovItech Kft
A képek illusztrációk