Megújul és kibővítik a Capa Központot

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ a kormány döntése szerint csaknem 500 millió forintból újulhat meg és bővülhet. A cél egy Robert Capa életművét bemutató állandó kiállítás megvalósítása.

A Nagymező utca 8. szám alatt található épület rekonstrukciójára és bővítésére 490,6 millió forintot szán a kormány. Az állam 2008-ban vásárolta meg a Robert Capa-mestergyűjteményt vállalva, hogy kiállítja egy akkor még létrehozandó fotóközpontban. A Mestergyűjtemény sorozat 937, a kilencvenes években készült nagyítást tartalmaz; ezeket a fotográfiákat Cornell Capa (Robert Capa öccse) és Richard Whelan fotótörténész válogatták ki a Robert Capa által hátrahagyott mintegy 70 ezer negatív közül.

 

Megújul és kibővítik a Capa Központot

Robert Capa életművét bemutató állandó kiállítás a cél

 

A sorozat az életművet leginkább reprezentáló képeket tartalmazza, a magyar származású fotográfus teljes munkásságát felölelő, 1932 és 1954 közötti időszakból. A budapesti Capa Központ 2013-ban nyílt meg többek között azzal a céllal, hogy népszerűsítse Robert Capa munkásságát és ápolja örökségét. A Nagymező utcai épülethez tartozó, egykori Tivoli mozi termében tervezik kialakítani az állandó Robert Capa-kiállítást, melyet szeretnének 2018-ban, a gyűjtemény megvásárlásának tizedik évfordulóján megnyitni.

 

/T.D.