Megújul a budai Szent Imre-templom

A budai ciszterci Szent Imre-templom felújítására 310 millió forintot kap - jelentette be Simicskó István honvédelmi miniszter. A sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a Szent Imre-templom Újbuda jelképe, a városrész címerében is szerepel. 

A miniszter úgy fogalmazott: "bízunk benne, hogy növekszik majd a hívek száma is, és fel tudjuk mutatni a mai világban, hogy a magyarok tudják, honnan jönnek, tisztelik múltjukat, és továbbra is fontosnak tartják a keresztény értékeket".  A rend tavaly 130 millió forintot, idén 180 milliós kormányzati támogatást kapott, két év múlva pedid 4,8 milliárdos támogatást a 900 éves jubileum alkalmából. Szkaliczki Csaba Örs plébános elmondta, hogy a legégetőbb feladat a templom Gellért-hegy felőli, megsüllyedt részének megmentése, a hegyről lefolyó víz ugyanis alámosta az épületet.

 

310 millió forint támogatást kap a ciszterci rend a budai Szent Imre-templom felújítására

Simicskó István honvédelmi miniszter, Újbuda országgyűlési képviselője, Szkaliczki Csaba Örs plébános és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára

 

A templom homlokzata, a lépcső és az erkély is felújításra szorul, emellett a támogatásból megtörténhet a templom belsejének festése, műszaki és gépészeti felújítása. Terveik szerint felújítják a templomban lévő két hittantermet is, és kialakítanak egy lépcsőgalériát a templomtorony egyik feljárójában, ahol időszaki kiállításokat rendezhetnek majd. Az elmúlt években a templom mellett lévő Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium 13,5 millió forint támogatást kapott különböző programjaira, kisebb beruházások megvalósítására, míg Újbudán az elmúlt időszakban összesen 330 millió forintból újulhattak meg közösségi terek, templomok, jöhettek létre közösségi programok.


/T.D.