Megnyitja kapuit a Margitszigeti Szabadtéri Színház

A Margitszigeti Szabadtéri Színház csütörtökön nyitja meg kapuit. A következő 4 hónapban 40 nagyszínpadi előadással, mellette 40 gyermek és családi programmal, valamint irodalmi sétákkal és kiállításokkal várják a nézőket.

A margitszigeti színpad programjai között opera-, balett-, musical- és táncelőadások, bemutatók, klasszikus és könnyűzenei koncertek szerepelnek, továbbá hazai és nemzetközi előadók is fellépnek majd.
 
Szabadtéri előadásokat tartanak
 
Bán Teodóra, a Margitszigeti Színház ügyvezetője, művészeti vezetője elmondta, hogy szeptember végéig várják a publikumot. A következő hónapokban mindenki megtalálhatja a kedvére való programot.
 
Június 03-án a Magyar hősök, csaták és szerelmek című emlékesttel nyitották meg a szezont a Nemzeti Színház előadásában, Zsuráfszky Zoltán koreográfiájával.
 
Zsuráfszky Zoltán elmondta, hogy "az előadásban a sámántáncoktól kezdve haladnak végig a magyar történelmen, látványos képekben, tablókban megjelenítve a táncban megörökíthető pillanatokat, az 1848/1849-es szabadságharc, az 1956-os forradalom, a világháborúk meghatározó eseményeit."
A Bartók Táncegyüttes is csatlakozik hozzájuk, egyszerre akár 80-an vagy 100-an is lesznek a színpadon. Vendégként fellép Keresztes Ildikó, Varga Miklós és Vadkerti Imre.
 
Bán Teodóra elmondta, hogy a Nemzeti Filharmonikus Zenekar a Nemzeti Énekkarral közösen indítja el június 5-én a teátrum klasszikus zenei sorozatát. Meghallgathatják Mozart kétzongorás versenyművét, Lucas és Arthur Jussen holland zongoraművészek részvételével. A második részben Kesselyák Gergely vezényletében Carl Orff - Carmina Burana című alkotása hallható, a Magyar Állami Operaház Gyermekkarának közreműködésével.
 
Június 09-én debütál Szente Vajk rendezésében a Csókkirály, majd június 11 és 12-én a Duna Karnevál szerepel a programban. Szente Vajk rendezésében adják elő június 17-én és 19-én a híres magyar focista életéről készült Puskás, a musical darabot.
 
Calixto Bieito rendezésében június 25-én és 27-én a Magyar Állami Operaház közreműködésével a Bizet Carmen operát mutatják be. Június 29-án Demjén Ferenc lép fel a színpadon.
Idén az évfordulós szerzők, Verdi és Mozart lesz központban- mondta el Bán Teodóra.
 
A Verdi "best of" zenei utazás a nagy szimfonikusok és kórusok előadásában fog elhangzani és a korábbi bemutatók helyszíneinek látványával vezetik majd a nézőket. A gála fellépői Arturo Chacón Cruz, Maria Grazia Schiavo és Kálmándy Mihály. Az este folyamán közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara, a karmester Kocsár Balázs.
 
A program szerint augusztus 20-án a Bánk bánt adják elő.
 
A Mozart 230 című filmzenekoncerten az Amadeis című film részletei is kísérik a Budafoki Dohnányi Zenekart, a karmester Hámori Máté, a vizuális kialakítás pedig Hubai Gergely munkája.
 
A programok között szerepel még Hervé Koubi koreográfus Odüsszeia-bemutatója, valamint Szergej Polunyin balettművész Raszputyin előadása is.
 
A legendás focista életéről szóló musical mellett műsorra tűzik a Hegedűs a háztetőn, a Kabaré és a Nikola Tesla című darabokat.
 
Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója elmondta, hogy a 125 éves színház előszőr lép fel a szabadtéri színpadon. Július 9-én és 10-én a Kabaré bemutatóját tartják meg Béres Attila rendezésében. A látványos és felkavaró lírai előadás október 9-től lesz látható a Vígszínházban.
 
A Margitszigeti szabadtéri színház programjai a https://margitszigetiszinhaz.hu/ oldalon tekinthetők meg.
 
BG
Forrás: MTI