Megkezdődött a Lánchíd felújításának második szakasza

A Lánchíd és környezetét 2021.június 16-án szerdán hajnalban teljesen lezárják a gyalogos és közúti forgalom elől. A felújítás várhatóan másfél évig fog tartani.

A lezárás időszaka alatt a BKK járatai sem haladhatnak át a hídon, emiatt megváltozik a 16-os, a 105-ös, a 178-as, a 916-os, és a 990-es buszjáratok útvonala. A hiányzó szakaszok pótlásával kialakítanak egy összefüggő buszsávot a Hegyalja úton. Új gyorsbuszjáratot indítanak 110E jelzéssel, mely az Apor Vilmos tértől a Bosnyák térig közlekedik majd.
 
A kőoroszlánokat is restaurálják a Lánchíd felújítási munkálatai során
 
A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) korábban bejelentett közleményben foglaltak alapján a közúti forgalomnak 2022 decemberében adják vissza a Lánchidat, viszont a járdák a kivitelezési munkák végéig, várhatóan 2023 augusztusáig zárva maradnak.
 
A Lánchíd felújítása során újjáépítik a közúti pályalemezt, elbontják és teljesen újjáépítik a járdákat, a megmaradó acélszerkezeteket pedig javítják és gondoskosnak a rozsdásodás elleni védelmükről, valamint a műemléki korlátokat felújítják. Szigetelni fogják a föld alatt lévő lehorgonyzókamrákat, felújítják és kiépítik ezeknek az árvízi védekezési rendszerét. Átépítik a budai oldalon lévő szellőzőket, a hídfőkben kiszélesítik a gyalogos-aluljárókat, továbbá átépítik a hídfők lépcsőit is.
 
A kőoroszlánokat restaurálják és visszaépítik a hiányzó műemléki elemeket. LED-technológiás közvilágítást és színváltós díszkivilágítást szerelnek fel, valamint a pesti rakparton lévő zászlótartókat is felújítják. A pesti hídfő északi és déli járdája között gyalogos átkelőhelyet alakítanak ki, valamint átcsoportosítják és kiváltják a Lánchídon lévő közműveket.
 
Szentkirályi Alexandra kormányszóvívő elmondta, hogy úgy döntöttek „segítenek” a Fővárosi Önkormányzatnak és az állami hajózási vállalaton keresztül mentesítő hajójáratokat indítanak. A hajójárat hétfőtől péntekig, reggel 7 és este 20 óra között fog félóránként járni. A járatot Budapest-bérlettel vagy havi bérlettel ingyenesen lehet használni. Hozzátette még, hogy hétvégén, valamint a bérlettel nem rendelkezők számára minden út személyenként 500 Ft-ba kerül.
 
Két másik nagyberuházás is indul Budapesten: az egyik az alsó rakpart megújítása a Margit híd és a Parlament között, valamint a Blaha Lujza tér felújítása.
 
BG
MTI