Megkezdődött a 12-dik Budapesti Karácsonyi Vásár

Idén év végén immár 12. alkalommal öltözik ünnepi díszbe a budapesti Vörösmarty tér. A november 19-től december 29-ig tartó Budapesti Karácsonyi Vásár iránt ráadásul egyre nagyobb határon túli érdeklődés nyilvánul meg. A gyerekek arcán megjelenő mosoly, a míves kézműves portékák, a fűszeres forralt bor illata, a finom étkek, a Gerbaud ablakaiban ragyogó adventi kalendárium, a csillogó fények, a muzsika hangja - a felsoroltak már a vásár védjegyei.
Az első ilyen rendezvényre 1999-ben került sor a Budapesti Turisztikai Hivatal Kft. szervezésében. Az európai városok karácsonyi vásárainak mintájára megálmodott rendezvénysorozat egyszerű ünnepi eseményként indult útjára, ám az eltelt tizenegy esztendő alatt a kontinens egyik legnépszerűbb karácsonyi vásárává, a budapesti adventi időszak kihagyhatatlan kavalkádjává nőtte ki magát.

Az esemény megszervezésével a cél már kezdetektől az, hogy a főváros egyik legszebb tere az ünnephez méltó rendezvény helyszínévé váljék, ahol tucatáruk helyett igényes népművészeti és egyedi iparművészeti alkotásokat vásárolhatnak a budapestiek, a vidékiek és az ide látogató külföldiek.

„A vásár mára mindenképpen Budapest egyik meghatározó arculatává nőtte ki magát. Nagyon fontos, hogy akik erre eljönnek, akár a határon innen vagy túlról, mindenképpen az esemény - ezzel együtt a főváros és Magyarország - jó hírét vigyék tovább. Lényeges továbbá, hogy itt magyar termékeket árulnak, s hazai ételeket, italokat szolgálnak fel" - vélekedett Csomós Miklós, oktatási és kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes.

 

Megkezdődött a 12-dik Budapesti Karácsonyi Vásár

A vásáron 143 egységes megjelenésű, ízlésesen díszített elárusító fapavilonban kizárólag népi- és iparművészek - a karácsonyi ajándékkörbe illeszkedő - természetes anyagokból, eredeti kézműves technikával készült portékáikat kínálják


A több mint 200 színes színpadi programot bábszínházak, folk zenekarok, néptánc együttesek biztosítják a Vörösmarty téren felállított színpadon. A barátságos falatozókban kizárólag a magyar gasztronómiára jellemző, hagyományos ételek, italok várják a vendégeket. A pecsenyesütőkön és forralt bort árusító helyeken kívül a helyszínen többek közt vályogkemencében sült kenyérlángost, rétest, kürtőskalácsot, mézeskalácsot és igazi magyar pálinkát kóstolhatnak a látogatók.

 

Molnár József, a BTH ügyvezető igazgatója elsőként a különböző művészeti ágak egymásra találását emelte ki. Aláhúzta még, hogy az említetteken kívül abban is látja a vásár jelentőségét, hogy annak fontos szerepe lehet az elüzletiesedés elleni küzdelemben. „Hiszen ha látjuk a portékákat és a műveket, akkor a szeretteinkre gondolunk, s arra, hogy nekik szeretnénk örömöt szerezni. Ha a karácsonyi vásárnak ezt a hangulatát a kísérő rendezvényekkel tovább tudjuk fokozni, ez esetben olyan miliőt lehet teremteni, ami valóban felkészülés lesz az ünnepre" - tette hozzá Molnár.


Forrás: budapest.hu

Budapest Online

[matesz]