Megkezdődik Normafán a régi buszforduló és parkoló felszámolása

Május 10-én, hétfőn látnak hozzá a normafai buszforduló és parkoló felszámolásához, ahol a tervek szerint zöldfelület és közösségi tér lesz.

A főváros legnépszerűbb kirándulóhelye Normafa, melynek központi területét aszfalt borítja és autók lepik el.
 
Megnövelik a zöldfelületet
 
A Normafa Síház melletti töredezett burkolatú parkoló nagy helyet foglal el, itt forgalmasabb napokon közlekedni sem lehet normálisan, mert a ki-és behajtó autósok egymást akadályozzák.
 
Az önkormányzat a Normafa rehabilitációs programmal összhangban évek óta tervezi a Síház melletti parkoló, valamint a buszforduló és buszvégállomás megszüntetését. Ehhez kapcsolódóan a fontos átalakítások- az Eötvös út új elkerülő szakasza, valamint a Konkoly-Thege úton az új parkoló, a régi kiváltására- befejeződtek. Hétfőtől elkezdődhet a "közlekedési funkcióitól megszabaduló központi terület megújítása".
 
Normafán a védett erdőövezet aszfalttal borított részének helyén zöldfelület és közösségi tér várja majd a látogatókat. Több száz méterrel hosszabbítják meg a gerinc fősétányát.
 
A civil zöldszervezetekkel történt egyeztetéseket követően a parkoló felbontásra kerülő aszfaltjának helyén, az új járófelületek vízáteresztő burkolatot kapnak. A felszámolásra kerülő buszfordulót pedig közösségi térré alakítják.
 
Az aszfalt burkolat felszámolásával jelentősen megnövekszik a zöldterület. A füvesítés mellett 70 fát és több száz cserjét ültetnek el.
 
Normafa központja várhatóan 5-6 hónap alatt újulhat meg.
A nyár folyamán a buszforduló átkerül Csillebércre.
 
BG
Forrás: MTI