Már hidrogénnel is lehet tölteni az autókat Budapesten

Az első mobil hidrogén töltőállomást adták át Budapesten a Linde Gáz Magyarország Zrt telephelyén. Az ünnepélyes átadón Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kiemelte, hogy fontos állomást jelent a magyar hidrogénstratégiai jövőkép megvalósításában az első töltőállomás átadása és tesztüzeme.

Palkovics László szerint egy lépéssel közelebb került Magyarország ahhoz, hogy 2050-ig klímasemlegessé váljon. Külön megköszönte a Linde vezetőségének, hogy tavaly egész évben biztosították az oxigént a koronavírusos betegek ellátásához.
 
Megkerülhetetlennek nevezte a hidrogéntechnológiát Lepsényi István, a Nemzeti Hidrogéntechnológiai Platform elnöke. Szerinte az európai közérdekeket képviselő projektekben fontos szerepe lesz a karbonsemlegességnek.
 
 
Palkovics László szerint egybevág a kormány politikájával a hidrogén használata, mely szerint a magyar jövő nemzeti, high-tech és zöld. A hidrogénnek jelentős szerepe van számos területen: ipari hajtó-tüzelőanyagként a közlekedésben vagy a mobilitásban. Másfél évvel ezelőtt emissziómentesre módosították annak a buszstratégiának a megfogalmazását, melyben 2022-től elektromos buszokat lehet csak alkalmazni a 25 ezernél több lakosú városokban. Ez év végétől pedig hidrogén üzemanyagcellás autóbuszokat fognak gyártani.
 
Magyarországnak elemi érdeke, hogy meglévő kutatási kapacitásaira és innovációs bázisra támaszkodva részt vegyen a hidrogéntechnológia alkalmazásában és fejlesztésében. Létrehoztak 5 munkacsoportot és megalkották a Fehér könyvet, ami a hidrogén és hidrogéntechnológiai szektor stratégiai megalapozó tanulmánya hazánkban, amely vállalati stratégiákat is feldolgoz, a szakpolitikai elképzelések mellett- osztotta meg gondolatait Lepsényi István.
 
Hegedüs Ákos a Linde Gáz Magyarország Zrt. vezérigazgatója szerint a vállalatcsoport az egyik legnagyobb tapasztalattal rendelkező cég a hidrogéngyártásban, felhasználásban és tárolásban.
 
BG
Forrás Autopro